אמנסטי ואוואז מריצים עצומות נגד ענקיות האינטרנט

האם לאזרחי העולם יש מה לעשות בכדי לגרום לענקיות האינטרנט והטכנולוגיה להטיב דרכן? ● עצומה חדשה שהשיק אוואז מבטיחה לחותמים לקדם "חוק רובין הוד" שיאלץ חברות לשלם מסים ולחלק מהונם לטובת אזרחי העולם ● כמו כן עצומה של אמנסטי מאיצה להתנגד למנוע החיפוש המצונזר שמפתחת גוגל לסין

מיסים. צילום אילוסטרציה: BigStock

יותר מחצי מיליון אנשים מכל רחבי העולם כבר חתמו על עצומה ובה פנייה לשרי האוצר של מדינות האיחוד האירופי והארגון לשיתוף ופיתוח כלכלי, שבה נאמר: "כאזרחי העולם אשר מודאגים מהמיליארדים שמחביאות ענקיות האינטרנט וחברות גדולות נוספות במקלטי מס במקום לשלם את חלקן, אנחנו קוראים לכם להעביר בדחיפות חוק המטיל מס רווחים על ענקיות אינטרנט. זה לא עניין טכני. זה עניין של צדק. כולנו משלמים מסים,ומן הראוי שגם הן".

בהרחבת הפנייה לציבור כתבה אוואז – רשת קמפיינים בינלאומית בת 47 מיליון חברים הפועלת להגביר את השפעתם של אזרחי העולם על מקבלי ההחלטות, ושמשמעות שמה היא "קול" במספר שפות – כי: "אמזון הרוויחה כמעט 200 מיליארד דולר בשנה שעברה – ואף על פי כן במקומות רבים שיעור גובה המס שהיא משלמת הוא כמעט 0. אפס! ענקיות האינטרנט מנצלות פרצות בחוקי המסים כדי להרוויח מיליארדים שאמורים ללכת לבתי ספר, בתי חולים ושירותים ציבוריים אחרים. אנחנו משלמים מסים – למה הן לא?"

חוק "רובין הוד" יתפשט בעולם?

אוואז הסבירה כי אירופה נמצאת על סף אישור חוק מהפכני אשר יגרום למדינות בה לעשות את דבר פשוט – לקחת רק קצת מהטריליונים שענקיות האינטרנט מרוויחות בכדי להחזירם לציבור הרחב, "כמו רובין הוד". לפי אוואז, אם חוק "רובין הוד" יעבור באירופה, מדינות אחרות בעולם ילכו בעקבותיו ולכן חברות הענק הללו מחזירות מלחמה, מחשש שאם החוק יעבור, הוא יתפשט בעולם.

במסגרת פועלה אוואז בכל ארצות העולם עם צוותים הממוקמים, לדבריה, ב-18 מדינות ב-6 יבשות שונות, ופועלים ב-17 שפות – אוואז קוראת לאנשי העולם הרחב לבוא ולהראות "לממשלות מפתח שהספיק לנו מחוסר הצדק הזה – אוואז תעביר את המסר ברחבי בירות אירופאיות לפני ההצבעה שתתרחש עוד מספר ימים".

היא מפרטת כי "לא מדובר רק בחברה אחת או במנכ"ל עשיר אחד. 8 גברים חולשים על עושר המשתווה לזה של מחצית מהעולם. שיעור העוני בעולם אמנם נמצא בירידה ומדינות רבות בעולם חוות צמיחה כלכלית, אך העושר מתרכז יותר ויותר בצורה לא הגיונית בידיים של קומץ מיליארדרים".

גוגל - מגבשת את מנוע החיפוש המצונזר לסין. צילום אילוסטרציה: BigStock

גוגל – מגבשת את מנוע החיפוש המצונזר לסין. צילום אילוסטרציה: BigStock

מנוע החיפוש המצונזר על הכוונת – עובדי גוגל ואנשי העולם מוחים

במקביל לעצומה של אוואז מריץ ארגון אמנסטי אינטרנשיונל עצומה אחרת, כנגד המהלכים של גוגל לשיבה לפעולה בסין, ובמיוחד נגד פיתוח מנוע חיפוש ייעודי ומצונזר למדינה הקומוניסטית, שבלאו הכי מפקחת על אזרחיה עד דק, שפירית (Dragonfly) שמו.

אמנסטי עדכנה כי השבוע (ב') פרסם צוות גוגל מכתב פתוח לתמיכה בקמפיין המאיץ בגוגל לזנוח את תכנית שפירית, תחת ההאשטאג Drop Dragonfly#. לפי הארגון, "בחלק מהמכתב נכתב: 'רבים מאתנו קיבלו את היותנו עובדי גוגל יחד עם הערכים של החברה, כולל עמדתה הקודמת בעניין הצנזורה והמעקב הסינים, והבנה שגוגל היא חברה שמוכנה להציב את ערכיה מעל לרווחיה. לאחר שנה של אכזבות, כולל פרויקט Maven (שאותו נטשה גוגל אחרי לחץ עובדים ושהיה כרוך בבניית רחפני AI בעבור הפנטגון – ג"פ), שפירית, ותמיכת של גוגל במנצלים, אנחנו כבר לא מאמינים שזה המצב. זו הסיבה שאנחנו נוקטים עמדה'.

"תכניותיה של גוגל להשיק אפליקציית חיפוש מצונזרת בסין עלולות לגרום נזק בלתי הפיך לאמון משתמשי האינטרנט בחברת הטכנולוגיה", נמסר מטעם הארגון, "המשך פיתוח האפליקציה יהווה תקדים מסוכן לחברות טכנולוגיה שמאפשרות ניצול לרעה מטעם ממשלות".

"אל תהיה רע – אלא אם כן זה רווחי".

הארגון גם הפיץ סרטון שלכאורה מציע לצוות גוגל את ההזדמנות להשתתף בפרויקט שפירית אך שמסתיים עם טוויסט שכולל טייק-אוף על המוטו הישן של גוגל, שהחברה הסירה בינתיים ובו נכתב "אל תהיה רע – אלא אם כן זה רווחי".

"זהו רגע של קו פרשת מים בעבור גוגל. כמנוע החיפוש מספר אחת בעולם, היא צריכה להילחם למען אינטרנט שבו המידע נגיש לכל אחד, ללא תמיכה באלטרנטיבה הדיסטופית של הממשלה הסינית", אמר ג'ו ווסטבי, חוקר הטכנולוגיה הבינלאומית של אמנסטי אינטרנשיונל.

הוא הוסיף ואמר כי "רבים מהצוותים של גוגל דיברו נגד התכניות הללו, ולא רוצים למלא תפקיד במניפולציה של הממשלה הסינית על המידע ורדיפות מתנגדי המשטר. עמדתם האמיצה והעקרונית מציבה את מנהיגותה של גוגל כמבישה. היום אנחנו עומדים עם צוות גוגל ומבקשים מהם להצטרף אלינו בקריאה לסונדר פיצ'אי להוריד את פרויקט שפירית ולהחזיר את מחויבותה של גוגל לזכויות אדם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים