מחקר חדש מצא: שימוש במדיה חברתית מעצים בדידות ודיכאון
החוקרת הראשית: כיוון שהרשתות החברתיות הן כאן כדי להישאר עלינו ללמוד כחברה לעשות בהן שימוש מושכל ● לדבריה, בכדי להרגיש מדוכאים ובודדים פחות, מומלץ להגביל את השימוש במדיה החברתית לעד חצי שעה בלבד ביום
מחקר של אוניברסיטת פנסילבניה מצא שהשימוש בפייסבוק, אינסטגרם או סנאפצ'ט מביא לירידה באיכות החיים (well-being), שמתבטאת בהתעצמות תחושת הדיכאון והבדידות בקרב המשתמשים. הפסיכולוגית מליסה ג. האנט, מובילת המחקר, פרסמה את ממצאיה בגיליון דצמבר של ה-Journal of Social and Clinical Psychology.
המסקנה של המחקר ברורה וחדה: "הממצאים שלנו מצביעים על כך שהגבלת השימוש במדיה החברתית לכ-30 דקות ביום עשויה להוביל לשיפור משמעותי באיכות חייהם", כתבו המחברים.
הממצא הוא חדשני מכיוון שעל אף שהקשר בין נוכחות מוגברת במרחבים הקיברנטיים של הרשתות החברתיות לבין מצבי דכדוך, דיכאון ותחושות בדידות כבר דובר רבות, רק מחקרים קודמים מעטים ניסו להראות באופן מדעי כי השימוש במדיה החברתית פוגע ברווחת המשתמשים. בנוסף, המחקרים הקודמים היו מצומצמים בהיקפם ולא הסתמכו על נתונים מדגמיים נרחבים. האנט העידה על פועלה כי "אנחנו נערכנו למחקר מקיף ומדוקדק הרבה יותר".
לצורך כך צוות המחקר תכנן את הניסוי באופן שיכלול את שלוש הפלטפורמות הפופולריות ביותר בקרב קבוצה של סטודנטים לתואר ראשון – פייסבוק, אינסטגרם וסנאפצ'ט. לאחר מכן אספו החוקרים את נתוני השימוש האובייקטיביים של המשתתפים, באמצעות תכונת מעקב אוטומטי במכשירי ה-iPhone שלהם שליקטה את נתוני היישומים הפעילים בלבד.
10 דקות ביום בלבד ברשתות חברתיות
כל אחד מ-143 המשתתפים במחקר של אוניברסיטת פנסילבניה השלים סקר שנועד בכדי לקבוע את מצב הרוח ורווחתו הכללית לפני תחילת המחקר, בנוסף הציג כל נחקר את מצב הסוללה שלו ב-iPhone שברשותו, בכדי לספק היבט על נתוני השבוע האופייניים שצבר במדיה החברתית.
המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתיים – קבוצת ביקורת, שבה הנבחנים שמרו על ההתנהגות הרגילה והאופיינית להם ברשתות החברתיות, ולקבוצה שנייה, קבוצה ניסיונית, שהגבילה את זמן ההימצאות בפלטפורומות פייסבוק, אינסטגרם וסנאפצ'ט ל-10 דקות בלבד לפלטפורמה ביום.
במשך שלושה השבועות שבהם נמשך הניסוי המשתתפים שיתפו את צילומי המסך מה-iPhone שלהם, בכדי לתת לחוקרים טבלאות שבועיות עם נתוני שימוש בעבור כל משתתף. נתונים אלה שימשו את האנט והחוקרים האחרים בכדי להצליב אותם עם שבע תופעות שעל מידת הרגשתן התבקשו המשתתפים להעיד, ושכללו בין השאר פחד מפני החמצת דברים, חרדה, דיכאון ותחושת בדידות.
בריאיון ל-Science Daily אמרה האנט כי ממצאיה המחקר חושפים ש"שימוש בתקשורת חברתית פחות מהרגיל בדרך כלל יוביל לירידה משמעותית הן בדיכאון והן בבדידות. השפעות אלו בולטות במיוחד עבור אנשים שהיו מדוכאים יותר כאשר הם נכנסו להשתתף במחקר".
ממצאים אירוניים
"זה קצת אירוני שהפחתת היקף השימוש במדיה החברתית גורמת לנו להרגיש פחות בודדים", היא אמרה, אבל הסבירה כי בהתעמקות בממצאים אפשר להבין את ההיגיון שלהם. "חלק מהספרות הקיימת על המדיה החברתית מראה שיש כמות עצומה של השוואה חברתית שמתרחשת, וכשאתה מתבונן על חייהם של אנשים אחרים, בייחוד באינסטגרם, קל להסיק שכל החיים של אחרים הם קוליים יותר או טובים יותר משלך".
ממצא מפתיע שגילה המחקר, בניגוד למחקרים קודמים, הוא שלא נמצא כל קשר בין שימוש במדיה החברתית לבין הערכה עצמית, תמיכה חברתית או רווחה פסיכולוגית. עם זאת, החוקרים הודו כי ייתכן שהמחקר לא היה ארוך מספיק בכדי שההיבטים האלה יושפעו אף הם.
מכיוון שהמחקר הספציפי בחן רק משתמשים בפייסבוק, אינסטגרם וסנאפצ'ט, לא ברור אם תוצאותיו יכולות להעיד גם על משתמשי פלטפורמות אחרות של מדיה חברתית. בנוסף, היות שהנחקרים היו כולם סטודנטים,
גם הפעם, כמו ברוב המחקרים, הממצאים לא בהכרח ניתנים להערכה מעבר לקבוצת הסקר ויכולים, תיאורטית, להשתנות כאשר יהיה מדובר בבני גילאים אחרים או במסגרות שונות, הדגישה האנט.
המחקר עשוי, עם זאת, לספק לנו, המשתמשים, דחיפה אמיתית לצמצם את הזמן שאנחנו מבלים ברשתות החברתיות בפרט ובניידים בכלל.
שימוש אחראי ברשתות החברתיות שנמצאות כאן כדי להישאר
האנט הדגישה כי הממצאים אינם מצביעים על כך שבני 18 עד 22 צריכים להפסיק להשתמש במדיה החברתית לחלוטין. למעשה, היא הסבירה כי בנתה את המחקר כפי שעשתה בכדי להתרחק ממה שהיא רואה כמטרה לא מציאותית. לדבריה, המחקר מדגיש עם זאת את הרעיון שהגבלת זמן המסך שבני האדם מבלים ביישומי המדיה החברתית הללו לא יכולה להזיק. בלשון המעטה.
האנט הרחיבה ואמרה שהממצאים מציגים שתי מסקנות קשורות, שלא יזיק למשתמשי הרשתות החברתיות להפנים – ראשית, לצמצם הזדמנויות להשוואה חברתית; ושנית, מכיוון שלטענתה אמצעי המדיה החברתית הם כאן כדי להישאר, על החברה מוטל להבין איך להשתמש בהם באופן המגביל את ההשפעות המזיקות הפוטנציאליות שלהם.
האנט אמרה כי "כאשר אתה לא עסוק בלהישאב לתוך מלכודת הקליקים של המדיה החברתית, אתה בעצם מבלה יותר זמן בדברים שיותר סביר שיגרמו לך להרגיש טוב יותר בחיים שלך".
"באופן כללי, הייתי אומרת, הניחו את הטלפון שלכם ותהיו עם האנשים שבחיים שלכם", סיכמה האנט את ממצאיה.
תגובות
(0)