בית משפט בארה"ב: קוואלקום חייבת לרשום רישיון למתחרים

השופטת צידדה בדרישת ה-FTC בעניין הפרת ההגבלים העסקיים ופסקה שענקית השבבים תיאלץ לרשום פטנטים תחת התחייבויות קבוצתיות בתעשייה מומחים טוענים: פסק הדין עלול לשנות את המודל העסקי של יצרניות השבבים

שנה מוצלחת והתמודדות מול אתגרים

קוואלקום עומדת בימים אלו בפני אפשרות שתיאלץ לחלוק עסקאות שלה עם חברות אחרות, מתחרות, וזאת לאחר שבית המשפט האמריקני קבע שעליה לשתף ברישוי על טכנולוגיית המודמים שלה את יריבותיה העסקיות. ההחלטה התקדימית התקבלה במסגרת מאבק משפטי שמנהלת קוואלקום מול רשות הסחר הפדרלית של ארצות הברית, ה-FTC.

פסק הדין המוקדם שקבעה השופטת לוסי קו בבית המשפט המחוזי של ארצות הברית, במחוז הצפוני של קליפורניה, קבע כי קוואלקום חייבת לרשום פטנטים המעורבים בייצור שבבי מודם – שמסייעים לטלפונים חכמים להתחבר לרשתות נתונים אלחוטיות – על מנת להתחרות באופן הוגן מול חברות השבבים האחרות. למעשה, השופטת עמדה לצד ה-FTC במסקנותיה בנוגע לטענות הרשות כי שיטות הרישוי של השבבים הנהוגות כיום על ידי קוואלקום אינן תחרותיות. ההחלטה באה לקראת משפט מלא, שצפוי להיפתח בינואר 2019.

ההחלטה הראשונית נוגעת רק בחלק מתלונת ה-FTC נגד קואלקום, ונידונה במיוחד כיוון שחברת השבבים סירבה להעניק פטנטים סטנדרטיים-חיוניים ליריבותיה בתנאים הוגנים, סבירים ולא מפלים, על אף התחייבותה לעשות כן.

כאשר הקניין הרוחני של קוואלקום שולב בתקני התקשורת הסלולארית, החברה התחייבה לארגוני תקינה כי תהפוך את הפטנטים הרלוונטיים שלה זמינים לשימוש. קוואלקום טענה כי ההסכמים לא דורשים ממנה רישיון טכנולוגיה ליריבים. השופטת קו דחתה את הטיעון הזה ופסקה כי תקדימי בית המשפט קובעים כי התחייבויותיה של קוואלקום "כוללות התחייבות לרישיון לכל הנמענים, לרבות ספקיות שבבי מודמים מתחרות". השופטת הוסיפה והדגישה כי על קוואלקום להעניק את הרישיונות הללו בתנאים הוגנים וסבירים.

פסק הדין ניתן למרות בקשת קוואלקום וה-FTC מבית המשפט מאוקטובר לעכב את ההכרעה המוקדמת למשך 30 יום, לנוכח פעולה ומגעים ישירות בין החברה לרשות, בניסיון למציאת פשרה בנדון.

החלטתה "משנת-משחק בתעשייה"

נושא שנותר ללא מענה בפסק הדין הוא העניין העיקרי של הטיעון של ה-FTC, אשר האשימה את קוואלקום בהתנהלות אנטי-תחרותית ומפרת הגבלים עסקיים בכל הנוגע באספקה ותנאי הרישוי שלה עם יצרניות הטלפונים החכמים, וזאת בכדי לשמור על מעמד מונופולי בשוק. עניןין זה יידון ככל הנראה בהרחבה במשפט שיחל ב-2019.

פלוריאן מילר, אנליסט קניין רוחני ומייסד הבלוג FOSS Patents, מומחה להיבט המשפטי של נושא הפטנטים אמר ל-Market Watch כי "מדובר במשנה-משחק בתעשייה". מילר כתב בבלוג שלו כי ההצעה נתמכה באופן כמעט גורף על ידי שאר הענף, מלבד החברות נוקיה ואריקסון, והוסיף שזאת למרות "שחברות אלו למעשה נהגו לנקוט באותה עמדה כנגד קוואלקום לפני שנים רבות".

הוא הוסיף והתנבא וציין כי "השופטת קו קיבלה כעת החלטה שתביא, ככל הנראה, לכך שחברות אחרות, כמו אינטל, יאמרו לקוואלקום שוב שהן רוצות רשיון FRAND ל-SEP של הסלולרי שלה. אני מניח שהבקשות המחודשות האלה יגיעו בהקדם".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים