רכישת רד-האט – הימור של יבמ או שינוי כיוון מוצלח?
מה אומרים הפרשנים - האם רכישת רד-האט היא הדבר הנכון שהיה על יבמ לעשות, או שהענק הכחול יתחרט על כך?
רכישת הענק של רד-האט על ידי יבמ, בסכום של כ-34 מיליארד דולר, לא תפסה את השוק בהפתעה, על אף שלא היו כמעט סימנים מוקדמים לפצצה ששתי החברות הטילו אמש (א'). יתרה מזאת, הפרשנים כמעט מאוחדים בדעתם שזה היה הדבר ההגיוני ביותר לעשות מצדן של שתי החברות, ושהעסקה תועיל הן לרוכשת והן לנרכשת.
מדובר באחת העסקות הגדולות בהיי-טק בכלל ובתחומה בפרט. היא באה לאחר שיבמ הציגה לפני 10 ימים תוצאות רעות לרבעון השלישי של השנה: הכנסות החברה קטנו ב-2% והרווח הנקי – ב-1%. ב-12 החודשים האחרונים, ההכנסות של הענק הכחול רשמו עלייה של 2.6% בלבד. האנליסטים הסבירו אז את הירידות בכך שיבמ לא מבצעת באופן מלא את האסטרטגיה שלה ועסקי הענן שלה לא כל כך ממריאים. נראה שביבמ לקחו זאת בחשבון הרבה לפני התוצאות האחרונות ופתחו במשא ומתן עם רד-האט.
פרשנים רבים סבורים שיבמ עשתה את הצעד הנכון. כך, אנורג רנה מבלומברג הביע אופטימיות וציין כי הרכישה תמצב את הענק הכחול הרבה יותר טוב בעולם הענן. "הרכישה מספקת ליבמ נכס שלוקח אותה קדימה ולא אחורה", אמר.
עם זאת, האנליסט ג'ים סובה מסיטיגרופ העריך לאחר היוודע הרכישה כי ייתכן שיבמ מסמלת באמצעותה למשקיעים שהיא לא הייתה ממוקמת היטב בעולם הענן כפי ששידרה. הוא אמר כי "אנחנו מצפים לסקפטיות מצד המשקיעים בנוגע להצהרתה של יבמ שהטרנספורמציה הדיגיטלית שהיא עוברת מבוצעת היטב".
ווטסון זה לא מספיק
אחד המוצרים המצליחים של יבמ הוא ווטסון, שניצח את אלופי שעשועון הטריוויה ג'פארדי ועושה חיל בעולמות שונים, כשבולט בהם עולם הרפואה. אלא שביבמ הבינו שווטסון זה לא מספיק. יתרה מזאת, ג'ונתן שיבר העריך במאמר ב-Tech Crunch שהקוד הפתוח הוא הימור בטוח יותר עבור יבמ מאשר הבינה המלאכותית, "שתמיד הייתה הייפ יותר מאשר מציאות". המהלך שהענק הכחול זונח את ווטסון, או לפחות נותן לו משקל קטן יותר, כמנוע צמיחה וחוזר לשים את יהבו יותר על העולם הארגוני – עסקי הליבה שלו מימים ימימה.
דן וודס מפורבס ציין בהקשר זה כי עד כה מתקדם אימוץ הקוד הפתוח על ידי ארגונים יחסית באיטיות, משום שלחברות בולטות בתחום, כמו רד-האט, הייתה בעיה בלתמוך בכל תהליך המכירות. כמו כן, הצוותים של חברות כמוה קטנים יותר מאלה של חברות שמוכרות לארגונים IT מסורתי, כגון סאפ ואורקל. עם הרכישה, הוסיף, מוצרי רד-האט ייכנסו לשרשרת ההפצה המפותחת של יבמ – מה שיקל עליה להיכנס לארגונים. זאת ודאי אחת הסיבות שיבמ רואה בעולם הקוד הפתוח בכלל, וברד-האט בפרט, פוטנציאל רב לצמיחת ההכנסות והרווחיות שלה.
תחום שגדל במהרה
עולם הקוד הפתוח, ובמיוחד הלינוקס – מערכת ההפעלה שעל בסיסה עובדת רד-האט – גדל במהרה. כך גם ההכנסות של החברה ממכירות מנויים, שעלו בשנה האחרונה בשיעור יפה של 20%. ההכנסות הכלליות שלה גדלו בשנה האחרונה ב-14% וברבעון האחרון הן עמדו על 722 מיליון דולר, מה שאומר שרד-האט מצויה היטב בדרכה להיות חברת הקוד הפתוח הראשונה שתחצה את מחסום ההכנסות בסך מיליארד דולרים לרבעון. עם זאת, באותו הרבעון היא פספסה את תחזית ההכנסות הכלליות של האנליסטים – מה שאכזב את השוק.
כעת, לאחר הרכישה, אם כי לפני פתיחת המסחר היום, מזנקת המנייה של רד-האט בוול-סטריט ביותר מ-50%. המנייה של יבמ, לעומת זאת, יורדת בקרוב ל-5%. שני הנתונים הם התנהגות הגיונית של השוק, עקב הסכום הענק שיבמ שילמה. המשקיעים במניות רד-האט אוהבים שהיא נרכשה על ידי אחת מענקיות הטכנולוגיה, ובסכום כזה, ואילו אלה של יבמ קצת נלחצים מכך. יש להניח שבהמשך השבוע השוק יירגע, לאחר שיבין באופן מלא יותר את ההשלכות של הרכישה.
רד-האט תישאר כיחידה עצמאית במסגרת יבמ וג'ים ווייטהרסט ימשיך לנהל אותה. מה יעלה עכשיו בגורלה? ומאידך, האם מדובר בהימור גדול מדי ובסכום גדול מדי בעבור יבמ? את זה, כמובן, ימים יגידו. אבל יש בעסקה פוטנציאל לשתי החברות להתפתח בשווקים הרותחים של הקוד הפתוח והענן.
תגובות
(0)