"הענן ההיברידי כאן להרבה זמן – ומאפשר דמוקרטיזציה של הטכנולוגיה"

אייל מנור, סגן נשיא להנדסה ב-Google Cloud, מדבר על ההתפתחויות החדשות בעולם הענן, האימוץ המהיר שלו ולמה נתח השוק של גוגל בעולם הענן עדיין קטן

אייל מנור, סגן נשיא להנדסה בגוגל קלאוד. צילום: Alive coverage

"יש אימוץ מהיר מאוד של הענן. ביחד עם הקוד הפתוח, ובפרט כשזה נוגע לענן היברידי, הוא עושה דמוקרטיזציה לטכנולוגיה, ומאפשר חסכון ניכר בעלויות ובתהליכים. דברים שבעבר היו דורשים זמן וכסף רבים נעשים כיום יותר בפשטות", כך אמר אייל מנור, סגן נשיא להנדסה ב-Google Cloud. הוא התראיין לאנשים ומחשבים במהלך כנס Next 18 של שירותי הענן של גוגל, שנערך באחרונה בלונדון.

הדיבורים על אימוץ מהיר מאוד של הענן כבר כאן עשור ויותר. מה השתנה דווקא עכשיו?
"יותר ויותר ארגונים מבינים את היתרונות שבענן: מעבר למה שהזכרתי, הכוונה היא גם למהירות ולאבטחה. מה גם ששיטת השלם לפי שימוש הולכת ומאומצת על ידי עוד ועוד לקוחות".

מנור הישראלי מדבר "גוגלית" שוטפת ומעדיף לעשות זאת באנגלית – מה שהוביל לכך שהראיון נע בין שתי השפות. הוא נמצא בגוגל כבר 11 שנים. בתחילה מנור היה לקוח פנימי של Google Cloud ובשלוש השנים האחרונות הוא מכהן בתפקיד בכיר שם.

ככלל, הוא אומר, בגוגל מאמינים ביישום טכנולוגיות קודם כל אצלם בבית ורק אחר כך בהוצאתן לעולם. "אנחנו לוקחים טכנולוגיות פנימיות רבות בתחום הענן, מתאימים ללקוחות שלנו ומעבירים אותן אליהם", אמר. "הרבה טכנולוגיות התחילו קודם בפנים ואחר כך יצאו החוצה, ויש בדרך טכנולוגיות שיצאו בו זמנית ללקוחות פנימיים וחיצוניים".

אחת מאותן טכנולוגיות, שבגוגל משתמשים בה כבר יותר מעשור אבל רק באחרונה החלו לדבר עליה חיצונית, היא אחת ממילות הבאזזז הבולטות כיום בעולם הטק: קוברנטיס – מערכת קוד פתוח לניהול ופרישה אוטומטית של יישומים על גבי קונטיינרים. לדברי מנור, בגוגל מאמינים בקוד הפתוח ו-"תומכים גדולים בקוד פתוח למפתחים. יש לזה כמה סיבות: בעיקר מאחר שאכפת לנו מקהילת המפתחים ורבים מהם רוצים להיות חלק מקהילת הקוד הפתוח, ומפני שמהירות הפיתוח בו הרבה יותר גדולה. כאחד שמגיע מתחום התשתיות אני יכול להגיד לך שכשמדובר בכך, הקוד הפתוח הוא אחת הצורות הכי טובות לפתח".

אבל יש בו גם סיכוני אבטחה רבים.
"זה נכון, לא אכחיש, אבל יש חברות שמתחילות לפתח פתרונות ולהשקיע בזה".

מנור, איך לא, משבח את הטכנולוגיה של גוגל – גם בתחום הענן, וטוען שהיא הטובה ביותר. אלא שאחוזי האימוץ של Google Cloud נמוכים מאוד ועומדים על כ-6% – הרבה מאחורי AWS, ששולטת בשוק עם נתח של שליש, ופחות מ-Azure של מיקרוסופט והענן של יבמ. ההסבר של מנור לכך הוא ההשקה המאוחרת של השירות: "הטכנולוגיה שלנו בתחום הענן היא הטובה ביותר, אבל עד כה השתמשנו בה בעיקר בגוגל פנימה. כיום אנחנו עולים בכל הווקטורים".

"ככלל", לדבריו, "רק 10% מעומסי העבודה הם בענן, כך שמוקדם מאוד לקבוע מי מובילה בשוק ומי לא, ויש בתחום עוד הרבה פוטנציאל. התחרות תגבר בעתיד וזה טוב ללקוחות". "יותר מזה", ציין מנור, "מחקרים מראים שהאחסון בחצר הארגון (On Premise) והדטה סנטרים הפרטיים גדלים גם הם, בין היתר עקב הרגולציה שחלה על ארגונים מסוימים. לכן השקנו את השירותים ההיברידיים, שמאפשרים אחסון הן בחצר הארגון והן בענן. אני מעריך שהענן ההיברידי כאן להרבה זמן".

במהלך הכנס השיקה גוגל עדכונים לשירות ה-ISTIO שלה, המאפשר קישוריות, ניטור ואבטחה של מיקרו-שירותים. "עם העדכונים החדשים, השירות מנוהל יותר, ומאפשר לעשות את הדברים במהירות רבה יותר ועם פחות כוח אדם", אמר מנור.

כיצד אתה רואה את השוק הישראלי בתחום הענן?
"זהו שוק מיוחד, עם סצנת סטארט-אפים תוססת, כישרונות ברמה עולמית וחדשנות רבה מאוד – גם בתחום זה. די אם אזכיר כדוגמה את ולוסטרטה, שקנינו אותה, ומספקת אפשרות למעבר אוטומטי לענן. אצלנו, בגוגל, יש קבוצת מהנדסים לפיתוח ענן, שיושבת בתל אביב ובחיפה. יש בישראל המון כישרונות בטכנולוגיית ענן, היא מעצמה בתחום".

האם הארגונים הישראליים ממהרים לאמץ את הענן או שהם שמרניים יותר?
"אין לי את הנתונים המדויקים, אבל אני חושב שאימוץ הענן בארץ הוא כמו בשאר העולם".

מה טומן העתיד בעולם הענן?
"הוא יהיה שונה לגמרי, וחסימות שיש כיום – יוסרו. עתיד הענן הוא בפיתוח מהיר יותר, באוטומציה וב-API ברמה גבוהה, הרבה יותר מאשר כיום".

מהן התכניות של גוגל לעתיד בעולם זה?
"כמובן שאני לא יכול לחשוף מוצרים ופיתוחים, אבל אני יכול להגיד לך שאנחנו עובדים על כמה דברים מסקרנים מאוד, במטרה לחדש ולעשות חיים קלים, מהירים, בטוחים ואוטומטיים יותר למפתחים. וכמובן, אבטחה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים