"שיתוף ושקיפות – העקרונות הכי חשובים לניהול עיר חכמה"
אל"מ (מיל') רונית לב רצה לראשות עיריית גבעת שמואל, ויש לה לא מעט תכניות להפוך את העיר לחכמה ולמרכז תעסוקת היי-טק, לא פחות מערים אחרות במרכז הארץ
בין הדמויות המעניינות שרצות בימים אלה בבחירות לרשויות המקומיות נמצאת אל"מ (מיל') רונית לב, שמתמודדת על ראשות עיריית גבעת שמואל. מול לב ניצב ראש העיר, יוסי ברודני, המכהן בתפקיד מ-2008.
לב השתחררה משירות קבע לפני שנתיים, כאשר תפקידה האחרון היה עוזרת אישית לשר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון. לפני כן היא הייתה מזכירת הפיקוד העליון, מפקדת מת"ש ועוד. לב מכירה היטב את הזירה הפוליטית-ציבורית, מחוברת ומקושרת לבכירים בצמרת המדינה. במהלך הראיון אתה היא קיבלה שני מסרוני עידוד – מהבוס לשעבר, יעלון, ומחברתה, שרת התרבות והספורט, מירי רגב.
במסגרת תכניותיה, לב מבקשת להפוך את גבעת שמואל למרכז תעסוקת היי-טק – כמו שכנתה, פתח תקווה, וערים נוספות במרכז הארץ. כמו כן, היא סבורה שגבעת שמואל חייבת ליישם טכנולוגיות שיגבירו את השקיפות ואת שיתוף התושבים.
מדוע החלטת לרוץ לתפקיד כל כך מאתגר כמו ראשות עיר?
"ריצה לראשות עיר הייתה חלום שלי במשך שנים, למעשה – מאז שהייתי ילדה קטנה. נולדתי בעפולה, אחר כך גרתי ברמת גן ולפני 19 שנים הגעתי לגבעת שמואל. לפני שנתיים, כאשר סיימתי את שירותי הצבאי, הגעתי למסקנה שאני רוצה להפוך את המקום שבו ילדיי גדלו, התחנכו וגרים בו למקום טוב יותר. אין דרך נכונה יותר לעשות זאת מאשר להיות במקום שבו מקבלים החלטות ואפשר לשנות. מעבר לזה, אני חייבת לציין שבמשך שנים אני עוסקת בפעילות חברתית ונתינה לקהילה. אני רואה בזה ערך עליון. זאת, בנוסף לעבודתי העיקרית, כמנכ"לית קבוצת פרנק, שעוסקת בייזום עיר ההיי-טק בנצרת ובין היתר מפעילה את הפורטל החינוכי 022".
מה צריך לשפר ולחדש בגבעת שמואל?
"גבעת שמואל היא עיר בת 28 אלף תושבים, עם אוכלוסייה ברמה גבוהה מאוד, לרבות מנהלים בכירים ובעלי תפקידים. מה שחסר בעיר הוא כל הנושא של שיתוף ושקיפות. אני סבורה שאלה הם שני הדברים הכי חשובים שצריכים להיות כיום, כאשר מדברים על ניהול עיר חכמה".
איך את מתכוונת לעשות את זה?
"בדרכים שונות ומגוונות. בין היתר, בכוונתי לפתוח את כל ישיבות מועצת העיר לציבור, לשדר אותן בשידור חי. בכל פעם נקיים את הישיבות באזור אחר של העיר, כי אני מאמינה שחייבים כל הזמן לשמוע מה חושבים התושבים".
מדוע גבעת שמואל צריכה אזור תעסוקה להיי-טק?
"משתי סיבות עיקריות: ראשית, מקור ההכנסה היחיד של העיר הוא ממסי התושבים. כל עיר חייבת אזורי תעסוקה כדי לגבות ארנונה. זו גם הסיבה שהארנונה בגבעת שמואל היא מהגבוהות בגוש דן.
הסיבה השנייה היא שיש לנו שטחים שעליהם ניתן להקים מגדלי משרדים, בדיוק כמו שבני ברק הקימה את מגדלי ב.ס.ר בשטחה ושינתה לגמרי את תדמית העיר. אין שום סיבה בעולם שגם אנחנו לא נקים מגדלים ונביא לגבעת שמואל חברות היי-טק, בתי תוכנה ועוד".
מגדלי ב.ס.ר קרובים יחסית לגבעת שמואל, ויש באזור עוד אזורי היי-טק רבים – כולל בפתח תקווה, השכנה שלכם. איך תשכנעי חברות להגיע דווקא לגבעת שמואל?
"כי מצד אחד אנחנו נמצאים בלב גוש דן, באזור המרכז, המבוקש על ידי כל החברות. אבל מצד שני, אנחנו לפני הפקקים, מחוץ לנתיבים העמוסים. והכי חשוב הוא שיש פה, כפי שאמרתי, אוכלוסייה ברמה גבוהה. הגישה שלי, שמקובלת בהרבה מקומות, היא לשמר את הצעירים ולאפשר להם להישאר פה ולא לעבור למקומות אחרים מאחר שאין פה עבודה. הם עצמם היו שמחים מאוד לעבוד במרכזי היי-טק בגבעת שמואל ולא לנסוע בכל יום לתל אביב.
אני שומעת את הדרישה הזו להקמת מרכזי תעסוקה בעיר שלנו כמעט בכל חוג בית ויש לי תכניות ברורות איך ניתן לעשות זאת".
איך את רואה את נושא העיר החכמה?
"זה צריך לבוא לידי ביטוי בהשקעה בטכנולוגיות שיגדירו מחדש את המרחב הציבורי ויהפכו את התושבים לשותפים מלאים. פעם, השיח בין העיר לבין התושב היה מונולוג, ואילו כיום זה דיאלוג שבו יש לתושב יכולת השפעה. כדי שתהיה לו השפעה צריך לתת לו כלים, כמו אפליקציות ואתר אינטרנט, להנגיש לו את כל השירותים. נקודת המוצא שלי היא שזו זכותם הבסיסית של התושבים, זה מגיע להם כי הם משלמים ארנונה".
היית לא מעט שנים במרכז של מקבלי החלטות, בצבא ובאזרחות, ונחשפת לפוליטיקה. זה לא מפחיד אותך?
"ראשית, לא הייתי חלק מהפוליטיקה הייתי במדים בתפקידים רשמיים. אבל כן, ראיתי כל מיני דברים וזה בדיוק מה שדחף אותי עוד יותר להיכנס לזירה הזו ולהראות שאפשר אחרת. אפשר לעבוד בשקיפות, ביושר, לא להבטיח שום דבר שלא אוכל לממש – וגם להצליח. אני מקבלת המון תגובות עידוד, וזה מחזק את ההחלטה שלי לרוץ לראשות העיר, בדיוק כמו נשים אחרות שעשו זאת והצליחו".
תגובות
(0)