כך הופך מידע אפור – לזהב מבצעי-מודיעיני
סיפורו של פרויקט תקשוב אשר זכה בפרס ביטחון ישראל ● מנימוקי השופטים לקבלת הפרס: "הפרויקט השפיע באופן דרמטי על המציאות הביטחונית, לרבות סיכול מאות פיגועים" * סא''ל מ', ראש ענף אבן מתגלגלת במצפן, מדבר בראשונה
הפרויקט לגילוי המנהרות שחופרים אנשי החמאס בעזה היה זה שתפס לפני ימים אחדים את מירב הזרקורים – עת חולקו פרסי ביטחון ישראל. אלא שלצד פרויקט זה, היה עוד פרויקט שנותר בצל. מערכת אנשים ומחשבים מביאה, בראשונה, את הסיפור של פרויקט שנערך על גורמי IT שונים בצבא לטובת הכוחות הלוחמים, הנמצאים בשטחים ובמעברי הגבול שבין ישראל והרשות הפלסטינית.
הפרויקט מטפל ב-Big Data של נתונים מנהלתיים, לוגיסטיים ואחרים והופך אותם למידע רב-ערך מבחינה מבצעית ומודיעינית.
על הפרויקט, ששמו אסור לפרסום, היו אמונים צוותים מחילות שונים בצבא, יחד עם יחידת מצפ"ן, באגף התקשוב וההגנה בסייבר.
מצפ"ן (ר"ת של מערכות צבאיות לפיקוד, שליטה וניהול) היא בית התוכנה המטכ"לי וגוף התוכנה הגדול בצה"ל. היא אחראית לפיתוח מערכות ה-IT המרכזיות של צה"ל עבור אגפי המטה הכללי השונים, מערכות ההגנה על העורף והתיאום בין זרועות צה"ל השונות. מצפ"ן הוקמה בשנת 2013 לאחר איחוד של שני בתי תוכנה צבאיים: שהם – אשר אמון על פיתוח מערכות מבצעיות, ולשם – העוסק בפיתוח מערכות תומכות לחימה.
"הישגים טכנולוגיים ייחודיים בתחומי ה-Big Data"
בנימוקי השופטים לקבלת הפרס נכתב כי "הפרויקט השפיע באופן דרמטי על המציאות הביטחונית, לרבות סיכול מאות פיגועים". במשרד הביטחון אמרו כי "הפרויקט מגלם בתוכו פיתוח תפיסה חדשנית החותרת להשגת עליונות מודיעינית ומיצוי הפוטנציאל המגולם בעידן הדיגיטלי, שילוביות ארגונית מרשימה והישגים טכנולוגיים ייחודיים בתחומי ה-Big Data".
ענף אבן מתגלגלת ביחידת מצפ"ן בלוטם, שבאגף התקשוב וההגנה בסייבר, הוקם אי שם בשנות ה-80'. הענף אמון על פיתוח ותפעול ה-IT עבור מתאם הפעולות בשטחים. מתפ"ש היא יחידה במשרד הביטחון האחראית למימוש מדיניות הממשלה בשטחי יהודה ושומרון וחבל עזה. היחידה מתאמת בין ממשלת ישראל, צה"ל, ארגונים בינלאומיים, ארגוני זכויות האדם והרשות הפלסטינית.
בראיון בלעדי לאנשים ומחשבים אמר סגן אלוף מ', ראש ענף אבן מתגלגלת, כי "בענף יש מידע לוגיסטי-מנהלתי רב על הפלסטינים שבאחריות המתאם. הוא מגיע ממגוון מקורות מידע אקראיים כגון היתרי כניסה, מעברי גבול, שחרור סחורות במכס ועוד. זאת, לטובת שיפור מרקם החיים הפלשתיני, במסגרתו אנחנו מייעלים את העבודה במעברים. בעשרות מעברים עוברים מדי יום עשרות אלפי פלסטינים. אנו נעזרים במערכות שונות, לטובת קיצור השהות במעברים. מתפ"ש מקושר לכמעט כל משרדי הממשלה, ועושה זאת בתווך מוצפן".
מהות הפרויקט, הסביר, "הייתה לחבר בין המידע שיש לנו, עם יכולות IT נוספות ולהשליכן ל'אמבטיה' של Big Data. זאת, לטובת הנפקת תובנות מבצעיות ומודיעיניות עבור הכוחות הפרוסים בשטח".
המידע הנאסף במערכות ה-IT של מתפ"ש, הסביר הקצין, "מוסיף עוד שכבה של מידע מנהלתי, שניתן להפיק ממנו תובנות, ולהוסיף אותו למידע של גופי המודיעין".
פיתוח פנימי בשילוב מוצרי מדף וקוד פתוח
בהיבט הטכנולוגי, הסביר סא"ל מ', "שילבנו את טכנולוגיות הזיהוי השונות בהן נעשה שימוש במעברים, עם יכולות מוצרי מדף, חלקן מעולם הקוד הפתוח, דוגמת קלאודרה (Cloudera), עם יכולות פיתוח שכבר קיימות בלוט"ם".
עלות הפרויקט לא נמסרה לפרסום, אולם לאנשים ומחשבים נודע כי היא עומדת על עשרות מיליוני שקלים. כמו כל פרויקט Big Data, הוא חולק לשלבים: איסוף המידע; הפקת תובנות; ושינוי הפעילות בעקבותיהם. לדברי סא"ל מ', "לקוחות" הפרויקט הם ברובם חיילי החטיבות שבשטח.
בהיבט המבצעי, סיפר הקצין מ' כי "לדוגמה, זיהיתי מישהו שגר בצפון השומרון, אשר עובר במעבר הממוקם בדרום יהודה. אני יודע בן כמה הוא. כך, המערכת מקפיצה בפני את הנתונים ומתריעה במידת הצורך".
"אספנו כבר חלק ניכר מהמידע", סיכם סא"ל מ', "אולם מבחינת הפרויקט, הוא מתגלגל ומתמשך. נבנה עוד ועוד שכבות מידע. כך, נסייע להפיק עוד ועוד תובנות מהטיפול ב-Big Data. בשנה החולפת הוכחנו את האפקטיביות שלו וכעת נרוץ לעוד כיוונים. כמויות המידע ופוטנציאל התרחישים המבצעיים שאנו יכולים לסייע בהם, הם אינסופיים. בשל הפרויקט, אפשרנו לערוך פעולה מבצעית באופן שונה ממה שנעשה עד כה".
תגובות
(0)