צפרא כץ: "אורקל תגדיל את ההשקעה במו"פ המקומי"
"השוק הישראלי לא כזה גדול בהיבט המכירות, אבל בניגוד למדינות אחרות, המיקוד שלנו בו הוא בשל החדשנות הנפלאה המהווה עבורנו השראה", כך אמרה כץ, מנכ''לית משותפת באורקל, לאנשים ומחשבים
"בישראל יש טכנולוגיות ורעיונות מעניינים טכנולוגית. אנו משקיעים פה במחקר ופיתוח לא בשל היבטי מיסוי, אלא השקעה לטובת חדשנות. יש לנו פה מאיץ לסאטרט-אפים, ובכוונתי להגדיל את ההשקעה של החברה במחקר ופיתוח באופן משמעותי", כך אמרה צפרא כץ, מנכ"לית משותפת אורקל (Oracle) לאנשים ומחשבים.
כץ, ישראלית במקורה שגדלה בחולון עד גיל שש, מבקרת השבוע בישראל. היא ערכה מסיבת עיתונאים בסניף הישראלי של ענקית הטכנולוגיה בפתח תקווה היום (ב'). בישראל יש 400 עובדי אורקל, מהם 150 אנשי מו"פ, על בסיס הרכישות של החברה בארץ במהלך השנים.
לדבריה, "השוק הישראלי לא כזה גדול בהיבט המכירות, אבל בניגוד למדינות אחרות, המיקוד שלנו בו הוא בשל החדשנות הנפלאה, המהווה עבורנו השראה. אנו בוחנים כל הזמן רכישה של חברות ישראליות. השבוע אחת כזו מגיעה למשרדנו".
"התחלתי את שנתי ה-20 בחברה", אמרה כץ. "איך הזמן עף. אז היו אלה ימי הקליינט-סרבר. כבר אז הבנו שלא ירחק היום והמחשוב יעבוד במודל של תשלום לפי שימוש, בדיוק כמו שצורכים מים וחשמל. למרות שהמילה ענן לא הייתה מוכרת אז, התחלנו בכתיבה מחדש של כל שורות הקוד במערכות ובמוצרים שלנו, כדי שהן תהיינה מותאמות לאינטרנט".
"כשפצחנו במסע הרכישות שלנו, ידענו שנצטרך לכתוב מחדש את כל התוכנה, וכך עשינו. לכן, המעבר שלנו לענן היה קל יחסית, כי כל הרכיבים כבר היו מוכנים להגירה לשם – מהתווכה, האפליקציות, האשכולות (RAC), טכנולוגיית in memory ובסיס הנתונים עצמו".
כך, אמרה, "יש לנו כעת הכל כשירות, IaaS, SaaS ו-PaaS. שלא כמו מתחרינו, אנו יכולים להטמיע כל מוצר ושירות בענן ציבורי ו/או גם בחצר הבית של הלקוחות הארגוניים".
"יש לנו בינה מלאכותית בכל פרויקט"
בהתייחסה למגמת הבינה המלאכותית, אמרה כץ כי "זה נושא שמדברים עליו כבר שלושה-ארבעה עשורים. בעבר, בני אדם היו מתכנתים תוכנות ובונים חוקי 'אם-אז'. הם נדרשו לחשוב על כל אפשרות מסתברת. כיום, בשל הוזלת עלויות המחשוב מחד, והגידול העצום בנתונים, מחשבים עושים זאת. הגדולה שלהם היא ביכולת לזהות דפוסים, חיוביים או שליליים, מה שמביא ערך כי ניתן לחזות נפילה של מערכת, או לזהות הונאה". לדבריה, "אין לנו פרויקט בינה מלאכותית באורקל. יש לנו בינה מלאכותית בכל פרויקט".
בהתייחסה להשקת בסיס הנתונים האוטונומי של החברה, אמרה כץ כי "הבינה המלאכותית היא המאפשרת להריץ את בסיס הנתונים ולעשות זאת זול, טוב ומאובטח יותר. בסיסי הנתונים הרבים 'לומדים' האחד מהשני, הם מוטלאים אוטומטית, וניתן לשדרג אותם בלא להוריד את המערכות. זה דומה להחלפת צמיג תוך כדי נסיעה. במהלך ההחלפה בסיס הנתונים אולי יאט את פעולתו, אבל ימשיך לפעול".
לדבריה, "אורקל מתמקדת על נתונים רבים מאוד, שצריך להריץ אותם במהירות, באופן מאובטח, תוך שמירה על נכונות ואמינות הנתונים. יש מקרים שנכונות ודיוק הנתונים לא חשובים, לעתים 'מספיק טוב' זה טוב מספיק. אבל יש מקרים, בעת ביצוע פעולה פיננסית, חיוג למספר טלפון, או הזמנת משלוח פיצה, שכל הנתונים חייבים להיות מדויקים: פרטי כרטיס האשראי, הכתובת והפריט הנשלח. יש סיבה לכך שאמזון (Amazon) משתמשים בבסיסי הנתונים של אורקל".
האויב: AWS
בהתייחסה למאבק של אורקל ואחרות בזכייה הצפויה של AWS בחוזה של הפנטגון למחשוב ענן, אמרה כץ כי "איני יכולה לחשוב על ארגון מסחרי כלשהו שיש לו רק ענן אחד. ההיגיון אומר כי עומסי העבודה של מיקרוסופט (Microsoft) יילכו ל-Azure, כש-AWS ל-AWS, ואורקל – לאורקל. אין לי מושג למה ניתן יתרון ל-AWS. איני מכירה מקרה אחר של פרויקט בו הדברים מתנהלים הפוך".
"שוחחתי על כך עם הנשיא דונלד טראמפ", אמרה כץ. "נושאי השיחה היו רבים: איך דברים מתגלגלים, מה יהיה על כלכלת ארצות הברית, רפורמת המיסוי ועוד. לא שוחחתי עימו על פרשת דליפת הנתונים של פייסבוק (Facebook). שיתפתי אותו בתובנות של עמיתיי מתעשיית ההיי-טק. לגבי החוזה בפנטגון, הסברתי לו מה ארגונים עושים עם המעבר של המחשוב שלהם לענן ומדוע הפנטגון נדרש ליותר מספקית ענן אחת. הנשיא אמר לי שהוא בטוח שהפנטגון יהיה הוגן בראייתו ואני בטוחה שכך יהיה".
"עומסי העבודה של אורקל לא עברו ל-AWS", אמרה כץ, "כי הדרך שבה הם בנו מערכות, לא טובות ללקוחות. אנו טובים בביצועים, ביכולת גידול, ובזיכרון. אמזון ישמחו לקחת את מערכות אורקל ולהוציאן החוצה, אבל עובדה שהם לא עשו זאת. הם מריצים את המערכות שלהם על המוצרים שלנו. כבר שנים רבות הם לא השקיעו בבסיסי הנתונים שלהם. הם לא בני תחרות מולנו".
לגבי שוק ה-ERP, אמרה כץ כי "סאפ (SAP) שלטה מסורתית, אבל הם פספסו את המומנטום של הענן. ענן אמיתי יש רק לחברות שסאפ רכשה. לא לסאפ עצמה. הם מנסים כעת לעשות אירוח אבל זה לא ענן. כשהשקנו את פיוז'ן, שי אגסי אמר כי זה Confusion. מדהים איך הם לא עשו, למזלנו – את מה שאנו עשינו. איך הם לא חשבו על האפשרות לכתוב מחדש את התוכנה לכל מוצריהם. לאף חברה, למעט אורקל, אין מערך מוצרים שלם בענן".
כך נלחמה כץ באפליית נשים
כבר שנים מדורגת כץ כאשה השכירה בעלת השכר הגבוה ביותר בארצות הברית, בעלות של עשרות מיליוני דולרים. לגבי היעדר הגיוון בעמק הסיליקון, ואפליית נשים, אמרה כץ כי "התחלתי את דרכי בוול סטריט. כבר אז הייתה הטיה, מודעת ולא מודעת. בחדר מלא גברים, אני הייתי זאת שקיבלה את המשימה לצלם עותקים של מסמכים. במקום לכעוס, הייתי מעבירה את המסמכים לצילום לאחד מסגני הגברים שישב לצדי ונותנת לו הנחייה לצלם. ככה התמודדתי".
"כשהגעתי לאורקל, לא חשתי באפלייה. רוב האנשים העובדים תחתי הם נשים. גם בפיתוח בסיס הנתונים יש מפתחות רבות, וזה חריג. לפני 18 שנים, בראשונה בארצות הברית, אנו באורקל בנינו בית ספר ציבורי בקליפורניה. שילבנו בו תוכנית הלימודים לקידום ילדות שתוכלנה להיכנס לתעשייה בקלות. לפני שבוע קיבלתי מייל מתלמידה לשעבר שהודתה לי: היא תלמד בסטנפורד היוקרתית מדעי המחשב. עדיף ללכת עם הרעיונות שלך, משוגעים ככל שיהיו, מאשר להתלונן על קיפוח".
"אין לי שאיפות פוליטיות", סיכמה כץ. "כדי להיות פוליטיקאי צריך לקיים הרבה מסיבות עיתונאים, ואני לא נוהגת לעשות כאלו, למעט בישראל ובהודו. בינה מלאכותית היא הדבר הבא, אבל היא לא תעמוד בפני עצמה, אלא תהיה חלק מהכל. נשכח איך עשינו דברים ידנית. השאלה היא מה נעשה כשהמכונות יהיו טובות יותר מאיתנו – ולכך אין לי תשובה".
תגובות
(0)