משרד הבריאות מחפש מנמ"ר: שירה לב עמי פורשת
לב עמי, שעוזבת אחרי שבע שנים, נחשבת למנמ"רית מוערכת, ומזוהה עם מהפכת הבריאות הדיגיטלית ● היא מתכננת לפנות לעולם היזמות והחדשנות ● טרם פורסם מכרז למציאת מחליף
שירה לב עמי, מנמ"רית משרד הבריאות ומנהלת תחום הבריאות הדיגיטלית במשרד, הודיעה היום (ד') על החלטתה לסיים את תפקידה, בתום שבע שנים.
במכתב לעובדים ציינה לב עמי כי היא מתכוונת לפנות לעולם היזמות והחדשנות. מועד פרישתה המוערך הוא בעוד שלושה חודשים וככל הנראה, המשרד יפרסם מכרז לבחירת מנמ"ר במקומה – תחילה פנימי, לעובדי המדינה, ובאם הוא לא יצליח, ייפתח מכרז לציבור הרחב.
תפקיד מנמ"ר משרד הבריאות הוא אחד מתפקידי הניהול הטכנולוגי המורכבים ביותר בממשלה – בגלל אופיו, הביזור הרב של מתקניו, אתגרים כגון ניהול של בתי חולים ממשלתיים ופיקוח על ארגוני בריאות עצמאיים, ועקב היותו בעל אחד משלושת התקציבים הגדולים ביותר מבין משרדי הממשלה.
לב עמי מונתה לתפקיד ב-2011 והחליפה את המנמ"ר הוותיק איתן מלמד. היא הובילה פרויקטים טכנולוגיים לייעול ולדיגיטציה של תהליכים במערך הבריאות, לרבות בתי החולים וקופות החולים.
אולם, לב עמי מזוהה יותר מכל עם מיזמי בריאות דיגיטלית – שהוגדרה כאחד היעדים של המשרד ושל הממשלה. בדיון שנערך לא מכבר בוועדת והטכנולוגיה היא הציגה את יעדי התכנית, שחלקם כבר בשלבי מימוש מתקדמים. בין היעדים: שיפור הבריאות במערכת הציבורית, על ידי קידום פרויקטים דיגיטליים וחדשניים המקדמים רפואה איכותית, הקמת תשתית לאומית והנגשת המידע כבסיס ליצירת השקעות של חברות ענק, צמצום פערים וקידום חדשנות לטובת קידום הבריאות. ברמה הפרקטית הובילה לב עמי פרויקטים שתרמו לשיפור השירות במרכזי החירום והמיון, ואף סייעו להצלת חיים.
פרויקט נוסף שבוצע בתקופתה הוא מערכת אופק איתן, שמשתפת מידע בין הגורמים, כולל משרדי ממשלה שונים, רשות החדשנות וישראל דיגיטלית.
עוד היא הובילה את פרויקט הנגשת שירותי הרפואה ללקוחות מערכת הבריאות, קופות החולים ובתי החולים; ומיזם אפליקציות חכמות – Tele-Medicine, שמאפשר לרופאים לטפל בחולים מרחוק, מבלי שהם יצטרכו להגיע למרפאה.
כמו כן, לב עמי יזמה את מיזם "מכרז הפוך", לחיזוק הקשר בין משרד הבריאות לסטארט-אפים. מדובר בפרויקט שבמסגרתו ביקש המשרד מיזמים להציע לה פתרונות לאתגרים קיימים במערכת הבריאות, על מנת שיבחן האם לאמץ אותם – דרך המסננת הרגילה של מכרזי ממשלה. המיזם הזה נחשב למהפכני בממשלה והועתק למשרדים אחרים.
שני אותות הצטיינות מאנשים ומחשבים
ב-2014 וב-2016 קיבלה לב עמי את פרס המנמ"ר המצטיין בתחרות מצטייני המחשוב של אנשים ומחשבים. ועדת האיתור, בראשותו של פרופ' גדי אריאב, כתבה בנימוקים לאות שקיבלה לפני כשנתיים כי היא "הובילה את פרויקט המחשוב נמר של משרד הבריאות וקיבלה אחריות עליו. כמו כן, היא הובילה תכניות עבודה משותפות לכל גופי הבריאות ומקדמת תהליכים דיגיטליים בניהול המשרד, כגון מחשוב תהליכי רישוי רופאים ומערכת ניהול תורים ברפואה".
ב-2014, כשקיבלה את אות ההצטיינות הראשון, כתבה עליה הוועדה: "לב עמי מביאה למשרד הבריאות מבט ניהולי חד ומתוחכם, חשיבה תהליכית וניסיון 'לעשות סדר', שמתבטאים בבנייה מחודשת של מערכות המידע בסביבה הטרוגנית מגוונת – עם 100 יחידות עסקיות, 160 תהליכים עסקיים ו-15 פלטפורמות טכנולוגיות, וללא תהליך ליבה מרכזי".
בושה וחרפה שבישראל עדיין לחולה אין גישה לכל המידע הרפואי שלו. אין כרטיס אישי עם רכיב טעון בכל המידע הרפואי, כפי שקיים בארצות מתקדמות זה עשרות שנים. המידע הרפואי של כל חולה מפוזר בקופות ובבתי חולים שונים. מנמ"ר משרד הבריאות שלא השיג ריכוז המידע הזה במשרד הבריאות נכשל בתפקידו.
ומה עם האמת. מה עם כל שחיתות עם מכרזים מגוחכים. ניהול לקוי. פיתוח מערכות כפולות. אפליה. בזבוז כספי ציבור על גחמות במקום לחשוב על קידום טובת הציבור?
בהצלחה למנמרית מוערכת שתרמה רבות למערכת הבריאות.