הכנסת אישרה הצעת חוק להפעלת מערכת המחשוב החדשה של המכס
מערכת "שער עולמי" תקל ותפשט את תהליכי הייבוא באמצעות תהליכים ממוחשבים, ללא נייר ● הפרויקט הסתיים בינואר השנה - 10 שנים לאחר שהחלו לפתח אותו, עם חריגות בתקציב ובלוח הזמנים
הכנסת אישרה אתמול (ב') בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק לתיקון פקודת המכס, שתאפשר את הטמעת מערכת סחר החוץ החדשה במכס – "שער עולמי".
המערכת החדשה שעלתה לאוויר בינואר השנה, החליפה את המערכות התפעוליות ששימשו את מינהל המכס, והיא משרתת את כלל הגורמים המעורבים בהליכי סחר חוץ של מדינת ישראל. מטרת הצעת החוק היא לאפשר את השינויים והעדכונים שנדרשים בפקודת המכס שנובעים מהמעבר למערכת החדשה.
מדובר באחד מפרויקטי המחשוב הגדולים והמורכבים שנעשו במגזר הממשלתי, בין היתר בשל הממשק שלו לשורה ארוכה של גורמים בסחר החוץ.
"משבר פרויקטלי חריף"
הצעת החוק הוגשה לכנסת ביולי שנה שעברה והועברה לדיונים בוועדות השונות. בנובמבר שנה שעברה, מתח מבקר המדינה ביקורת חריפה על הפרויקט, שעלה לאוויר באיחור רב, חרג משמעותית מלוח הזמנים ו-"עבר משבר פרויקטלי חריף", כפי שהמבקר הגדיר אותו.
הפרויקט החל ב-2008 כאשר החברה הזוכה הייתה מלם תים, בתקציב פיתוח של 384 מיליון שקלים. ב-2009 נתגלעו חילוקי דעות בין מלם תים לממשלה, ואז החלה בוררות. מסקנת הבורר היתה "הפרויקט נכשל בכל המדדים המקצועיים".
המבקר מתח ביקורת חריפה על כל הגורמים האחראים לפרויקט וציין כי עלותו גדלה ביותר מ-400 מיליון שקלים, וכי מנהלי הפרויקט כשלו בכך שלא הבחינו בכשלים של הפרויקט בזמן. בין המסקנות של המבקר באותו דו"ח היו התערבות מיידית של רשות התקשוב שתלווה את הפרויקט ותביא אותו לסיומו. ואכן בינואר השנה הצליחו מנהלי הפרוקיט להביא אותו לידי סיום, והמערכת למעשה עובדת.
מערכת שער עולמי אמורה להקל ולפשט את תהליכי הייבוא, באמצעות תהליכים ממוחשבים, ללא נייר, שיקצרו מאוד את זמן התגובה של הגורמים המעורבים. המערכת עושה שימוש באמצעים חכמים לזיהוי ואימות מסמכי השחרור ומעקב בקרה יעילים. המכס הוא מהזרועות הפועלים תחת רשות המיסים, אולם מערכת המחשוב שלו הינה עצמאית ומתממשקת למערכות האחרות של הרשות.
גישה ישירה למידע הרלוונטי
יחידת ממשל זמין ברשות התקשוב הממשלתי הינה שותפה מרכזית בפיתוח מערכת סטטוס לרישיונות ולאישורים (מסלו"ל), המאפשרת לרשויות המוסמכות, ליבואנים ולעמילי המכס לנהל את קבלת הרישיונות והאישורים הנדרשים ליבוא סחורות באופן דיגיטלי ותוך הפחתת הנטל הבירוקרטי.
יתרונותיה של המערכת מתבטאות, בין השאר, בשקיפות המידע ליבואנים באמצעות שאילתות אינטרנטיות המאפשרות להם גישה ישירה (online) למידע הרלוונטי לעסקאות היבוא שלהם, כולל סטטוס הטיפול במטענים ובסחורות שהם מייבאים.
כמו כן תוביל המערכת להפחתת הנטל הבירוקרטי בכלל תהליכי השחרור, כולל בתהליכי יבוא אישי לדוגמה של עולים חדשים ותושבים חוזרים. טרם השקת המערכת נדרשו העולים החדשים להתייצב במשרדי המכס לצורך פתיחת תיק זכאות, ועם הפעלת המערכת מועבר מידע בצורה ישירה באמצעות מסר אלקטרוני ממשרד הקליטה מבלי שהם נדרשים לכל פעולה מול המכס. באופן דומה יכולים תושבים חוזרים באמצעות מערכת שער עולמי לשלוח טופס אינטרנטי לפתיחת תיק זכאות ללא צורך בהגעה למשרדים או בשליחת מסמכים.
תגובות
(0)