הטרנספורמציה הדיגיטלית בשירות המאבק בשחיתות
איך המהפכה המחשובית שעוברת רשות המסים תעזור לתפוס את מעלימי המס ועברייני הצווארון הלבן? וגם: מדוע כדאי להגיש מועמדות לתפקיד מנהל שע"מ, הזרוע הטכנולוגית של הרשות?
אף לא אחד מאתנו אוהב, בלשון המעטה, לשלם מיסים. אולם, כולנו מבינים שזה בלתי נמנע, כדי שלמדינה, כגוף אורגני שלם, יהיה מאיפה לממן את השירותים והדברים החשובים. אבל מאז שהמציאו את המס, נולדו לצדו מעלימי המס וכאלה שמנסים להתחמק מתשלום מיסים.
הגוף שאחראי בממשלה על גביית המיסים ולוודא שכמה שפחות אנשים יצליחו לחמוק מתשלום המס הוא רשות המיסים, שמהווה חלק ממשרד האוצר. אחת היחידות בגוף זה היא שע"מ (ר"ת שירות עיבודים ממוכנים), שהוקמה עוד ב-1960 ופעלה כיחידה עצמאית באוצר וב-2004, כשהוקמה רשות המיסים, הועברה אליה. כיום היא מתפקדת כיחידה סמך עצמאית, שאחראית על הטכנולוגיה והמחשוב ברשות המיסים.
בראיון שהתפרסם היום (א') כאן, באנשים ומחשבים, עם משה אשר, מנהל רשות המיסים, נחשפים פרטים מעניינים על השימוש המושכל שעושה הרשות בטכנולוגיה ובמידע, כדי לממש את שתי מטרות הליבה שלה: העמקת הגבייה ושיפור השירות ללקוחות הרשות, שהם בעצם כל אזרחי המדינה הבגירים. את המהפכה הזו מוביל אשר בעזרת אנשיו בשע"מ.
בשבועות הקרובים תעלה רשות המיסים קמפיין לציבור הרחב, שבו יוצגו לו האפשרויות כיצד ניתן יהיה לממש את חובת הדיווח לרשויות המס מבלי לצאת מהבית ולהגיע לסניף הפיזי. גולת הכותרת היא העלאתה בשנה הקרובה של מערכת הדיווחים של חברות ועסקים למס הכנסה – ללא נייר. מהפכה אחרת היא בדיווחים שקשורים במקרקעין ובנכסים, שמשרד האוצר הוא חלק בלתי נפרד מהם. לדברי אשר, המערכת החדשה, שעלתה לאוויר, מקצרת באופן דרסטי את משך זמן ההמתנה לאישורים למספר שבועות בלבד.
בזכות המערכות החכמות: יותר גביית מיסים
המטרה השנייה – איתור מעלימי המס למיניהם – חשובה ואופן השגתה מעניין בפני עצמו. כאן נעשה שימוש מתוחכם ויצירתי בתשתיות BI, בקרה, הצלבת מידע ובעיקר היכולת לקבל אנליטיקה ברמה הגבוהה, האיכותית והמדויקת ביותר. המערכות האלה, שרובן כבר מיושמות ברשות, הן פרי עבודה משותפת, של אנשי הטכנולוגיה בשע"מ והלקוחות הישירים או העקיפים.
אם תשאלו את אשר, זהו השילוב המנצח, שמבטיח כי השקעות ענק במחשוב ודיגיטציה של מערכות לא תרדנה לטמיון. התוצאות, כרגיל, באות לידי ביטוי בשורה התחתונה: בשנה שעברה גבתה המדינה 18 מיליון שקל יותר מהתחזיות (311 מיליון לעומת 293 מיליון), וזאת בזכות המערכות החכמות, שיודעות לא רק להקל על חייהם של הנישומים במדינה אלא גם לסייע למפקחים ולבודקים לטייב את המידע הרב ולדגום בצורה מדויקת יותר את ים התיקים שמוגשים להם.
כל הדברים האלה מתקשרים לנושא המאבק בשחיתות, שעומד כיום על סדר היום. חלק גדול מעברייני הצווארון הלבן מבצעים עבירות הקשורות למיסים. מהשיחה עם אשר ניתן ללמוד שישראלים רבים אוהבים מאוד להוציא חשבוניות פיקטיביות. אלא שחייהם הולכים והופכים קשים. מערכות האנליטיקה של הרשות הביאו לסגירתן של יותר מ-240 חברות, שהתמחו בהפצת חשבוניות פיקטיביות. התוצאות האלה הופכות את ההשקעות במחשוב וטכנולוגיה לכדאיות, שמחזירות את עצמן ואף מעבר לכך, לטובת כלל המשק והחברה בישראל.
בכנס של איגוד המבקרים הפנימיים בישראל, שנערך ביום ה' האחרון, אמר מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, כי משרתי הציבור מחזיקים בכוח רב ולעיתים מתעשרים שלא כדין. אלא שלא רק משרתי הציבור חוטאים ועוברים עבירות חמורות, כי אם גם כאלה שמחזיקים בעמדות שליטה כלכליות בקונצרנים, ארגוני ענק וחברות עסקיות מצליחות. הכסף השחור, שלפעמים מתחפש ל-"מזומן", הוא הדרך הישנה להעלמת מס. אבל לאור מהפכת החדשנות שעוברת רשות המיסים, בעזרת שע"מ, נראה שחייהם של אלה שרוצים להמשיך לא לשלם את שהם צריכים יהיו הרבה יותר קשים. עכשיו מחפשת הרשות מנהל, או נכון יותר מנהיג, לזרוע המחשוב שלה. מי שייבחר ייחשף למערכת דינמית, מרתקת ומשתנה, שתוביל אותו למחוזות שאין דומים להם בסקטור העסקי ואפילו בזה הציבורי. אשר ו-ועדת האיתור שהוא עומד בראשה מקווים שהתדמית החדשה של הרשות כחדשנית ודיגיטלית תגרום לטובים ולמוכשרים להגיש את מועמדותם.
תגובות
(0)