הפוליטיקה ו-MeToo# הכריעו את אריק שמידט

שמידט הוא לא מחובבי טראמפ, בלשון המעטה, והגיע לאירועים של אלפבית עם בנות לוויה שאינן אשתו - שתי עובדות שסייעו לירידתו של יו"ר החברה ● וגם: מי יחליף אותו?

מקום 84 ברשימת עשירי תבל של פורבס. אריק שמידט. צילום: פלי הנמר

לאחר שמילא תפקידי ניהול בכירים במשך 17 שנים בגוגל (Google), הודיע בסוף השבוע אריק שמידט כי הוא פורש מתפקיד יו"ר החברה האם שלה, אלפבית (Alphabet). שמידט, שכיהן בתפקיד מנכ"ל גוגל במשך עשור, ימשיך לכהן בדירקטוריון אלפבית כיועץ טכני.

כיוון שאיש לא נתן תשובות לשתי שאלות – מדוע שמידט עוזב, ומדוע כעת – ההשערות והניחושים פרחו בעמק הסיליקון ובעיתונות הטכנולוגית בארצות הברית. מתוך שלל הספקולציות, עולות שתי תשובות הגיוניות: פוליטיקה וסקס.

שמידט היה תומך חשוב ומשמעותי במועמדת המפלגה הדמוקרטית לנשיאות ארצות הברית, הילרי קלינטון. הפסדה של קלינטון הוא, במובנים מסוימים, גם הפסדו של שמידט. באווירה נגד חברות ההיי-טק שקיימת כיום, לרבות נגד גוגל, שמידט כבר לא יכול לשמש שגריר ומותג של החברה.

בפגישתו הראשונה עם בכירי ההיי-טק והטכנולוגיה שאל דונלד טראמפ, הנשיא הנבחר, את יועצו, סטיב באנון, "האם שמידט הוא הבחור שניסה לעזור להילרי לנצח בבחירות?", כך על פי הוול-סטריט ז'ורנל (Wall Street Journal). בסתיו, העיתון בחן את הירידה לכאורה בהשפעתה של גוגל על וושינגטון. שמידט, מצדו, לא טמן ידו בצלחת ואמר כי הוא סבור ש-"ממשל טראמפ יעשה דברים רעים". בנוסף, גוגל, כמו חברות טכנולוגיה אחרות, הגבירו את ההוצאות שלהן על שתדלנות (לובינג) אחרי שטראמפ נבחר לנשיא. זאת, כניסיון לענות על הלך הרוח שרווח במדינה ובוושינגטון, בירתה, שלפיו על ענקיות הטכנולוגיה, ובכללן גוגל, להתפצל, כי הן הפכו להיות גדולות ודומיננטיות מדי.

על פי Siliconbeat, הבלוג הטכנולוגי של The Mercury News, "החיים הרומנטיים של שמידט עשירים למדי ונמצאים תחת אור הזרקורים. אף שהוא נשוי, שמידט נוהג להביא עמו בנות לוויה לאירועי החברה ולאירועים עסקיים – ועושה זאת באופן גלוי. לפי הניו-יורק טיימס (New York Times), באחד המקרים בת הלוויה הייתה עובדת של גוגל. בעידן של קמפיין MeToo#, ובעת שהזרקור מופנה להטרדות מיניות במקום העבודה, התנהגותו של שמידט עלולה להיות בעייתית עבור אלפבית".

הפנים של גוגל

דו"ח שפורסם באחרונה סקר את התרבות הארגונית של גוגל וקבע כי בכיריה, כולל שמידט, יצאו בעבר עם נשים שעבדו בחברה. כך, בימיה הראשונים של גוגל יצא לארי פייג', ממייסדי גוגל, עם מריסה מאייר, לשעבר בכירה בחברה ולאחר מכן מנכ"לית יאהו (לא מכבר היא פרשה גם מתפקידה זה).

ברמה התקשורתית, שמידט שימש הפנים של גוגל, וזה היה בעיקר לטוב, אך לעתים גם לרע. כך, ההתבטאות האומללה המפורסמת ביותר שלו הייתה בנושא הפרטיות: "אם יש לך משהו שאינך רוצה שכל האנשים ידעו עליו, אולי היה כדאי שלא היית עושה זאת מלכתחילה". ההתבטאות זכתה לקיתונות של לעג בתקשורת המסורתית ובמדיה החדשה.

קצת היסטוריה

ב-1983 הצטרף שמידט לסאן (Sun), שם הוא הוביל את הפיתוח של הג'אווה (Java) ופיתח את אסטרטגיית התוכנות האינטרנטיות של החברה. לאחר מכן שימש כסמנכ"ל הטכנולוגיות ובהמשך כמנכ"ל סאן. בין השנים 1997 ל-2001 היה שמידט מנכ"ל נובל (Novell).

אין חולק כי לשמידט היה תפקיד מפתח בעשור הקודם בהיסטוריה של הטכנולוגיה בכלל ושל גוגל בפרט. בתחילת המילניום הוא מונה למנכ"ל גוגל, כשתפקידו הלא רשמי היה לשמש "אח גדול", מנטור, לשני המייסדים הצעירים של החברה, סרגיי ברין ולארי פייג', שהיו בשנות ה-20 לחייהם. שמידט התווה לחברה את הדרך מהפיכתה לסטארט-אפ לעולם החיפוש ברשת בתחילת דרכה – לענקית טכנולוגיה רבת השפעה ותחומי פעילות בימינו.

בזמנו של שמידט החברה הנפיקה בבורסה, והשיקה את ג'ימייל (Gmail), את שירות המפות (Google Maps), את הדפדפן כרום (Chrome) ואת אנדרואיד (Android) – שהייתה למערכת ההפעלה הנפוצה בעולם הנייד. מוצרים ושירותים אלה ואחרים שינו את הרשת, הגדירו אותה מחדש ובאופן שונה, והביאו להובלה של גוגל בעולם הטכנולוגיה.

על הדרך, שמידט בן ה-62 הוא אחד מהאנשים הבודדים שהצליחו להתעשר בעזרת מימוש אופציות שקיבל כעובד בחברה שהוא לא מהמייסדים שלה. לפי פורבס (Forbes), הונו האישי עומד על 13.8 מיליארד דולר.

מי יחליף את אריק שמידט?

לדברי ג'ון בטל, מחבר הספר החיפוש: איך גוגל ויריביה כתבו מחדש את הכללים של עסקים וביצעו מהפכה בתרבות שלנו, "ברגע הזה, שבו העולם נדרש ליותר שיח עם גוגל על כוחה ההולך וגובר ועל השפעתה, השאלה שלי היא לא למה אריק שמידט הולך. השאלה שצריכה להישאל היא מי ימלא את החלל ששמידט הותיר אחריו".

כנאמר בקלישאה, "בתי הקברות מלאים באנשים שאין להם תחליף". מקור אמר בסוף השבוע ל-CNBC כי ירידתו של שמידט מהבמה התבשלה במשך כשנה וכי חבר הנהלת החברה, ג'והן הנסי, לשעבר נשיא אוניברסיטת סטנפורד, הוא המועמד המוביל להחליף אותו בתפקיד יושב הראש. להנסי עבר עשיר בעולמות החומרה והמחקר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים