"יש צורך בגוף שיבטיח את האיתנות הפיננסית של הביטקוין"
בעקבות העליות התלולות בשער הביטקוין וההתפתחויות האחרונות בתחום אומר מו כהן, מנכ"ל הפירמה הפיננסית RSM Gibraltar, כי "יש צורך בגוף אמין שיבדוק את המנפיקים של המטבעות הווירטואליים"
המטבעות הדיגיטליים שוב בחדשות, ובראשם הביטקוין (Bitcoin), ששערו צמח בשבוע שעבר ליותר מ-5,500 דולר ליחידה. בנוסף, מדינת האיים ונואטו הכריזה באחרונה כי היא מוכרת אזרחות תמורת ביטקוין ויו"רית קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, הזהירה את הבנקים שהם לוקחים סיכונים גבוהים בכך שהם לא נערכים מספיק לעידן המטבעות הדיגיטליים ואמרה כי הגיע הזמן שהם יתחילו להתייחס להתפתחויות החדשות ברצינות.
היו כאלה שחגגו מהחדשות הללו, ובמיוחד מהעלייה התלולה של הביטקוין. בן קומאר מהפירמה הפיננסית הלונדונית Seven investment העריך שהמטבע הדיגיטלי עשוי להגיע גם ל-10,000 דולר. מהצד השני, ג'יימי דימון, מנכ"ל בנק JP Morgan, הזהיר ש-"המשקיעים הלא חכמים שהשקיעו בביטקוין ישלמו את המחיר".
מו כהן, מנכ"ל הפירמה הפיננסית RSM Gibraltar, לא מוכן לתת הערכות מה יהיה בעתיד הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטליים, ומזכיר את האמרה הידועה שלפיה מאז נפילת בית המקדש, הנבואה ניתנה לטיפשים. עם זאת, הוא אומר שהבעיה העיקרית שלהם היא העדר פיקוח.
"באופן תיאורטי, כל אחד יכול להנפיק מטבע דיגיטלי, ומשום כך יש צורך בגוף שיפקח על ההנפקות, יעשה סדר ויבטיח את הבסיס הפיננסי שלהן", אמר כהן.
הוא ציין כי "במהלך השנה הנוכחית, הביקוש לביטקוין גדל מאוד – מאז תחילתה הוא עלה ביותר מפי חמישה. העלייה נובעת מכך שהביקוש לו עולה על ההיצע. כפי שאמרתי, אני לא נביא ולא רוצה להעריך מה יקרה, אבל אם יש ביקוש, סימן שהמערכת הפיננסית זקוקה לסוג מטבע שכזה. עם זאת, מדובר במוצר פיננסי מאוד ספקולטיבי וכפי שהוא עולה, הוא יכול לרדת".
אתה אומר שהבעיה העיקרית של המטבעות הווירטואליים היא העדר פיקוח, אלא שהעובדה הזאת היא סוד הקסם שלהם.
"לא מדובר על פיקוח ממשלתי או של בנק מרכזי, אלא על גוף אמין שיבדוק את המנפיקים של המטבעות הווירטואליים, בדיוק כמו שרשות ניירות ערך בודקת כל חברה שרוצה לגייס כסף באמצעות מניות או אגרות חוב בבורסת תל אביב. יש בכך צורך, כיוון שהשימוש במטבעות הווירטואליים מתפתח בשוק פרוע".
האם אתה משווה את ההנפקות של המטבעות הווירטואליים להנפקות בורסאיות?
"בהחלט. לצד הנפקות קונבנציונליות (IPO), יש לנו כיום הנפקות של מטבעות וירטואליים (ICO). אני משווה את ההנפקות ה-'רגילות' עם שיטת ה'-'שיווק ההמוני', שבה אנשים מהשורה שרוצים להשקיע בסטארט-אפים או בפלטפורמות יכולים לעשות זאת על ידי רכישת מטבעות וירטואליים ולהשתמש בהם כדי לממן את ההשקעות שלהם. באפריל השנה, חברה טכנולוגית בשם קוסמוס (Cosmos) עשתה בהם שימוש כדי לגייס כסף, ותוך 28 דקות בלבד הצליחה לגייס שווה ערך ל-17 מיליון דולר. עד כה, האינטרנט היה צינור להעברת אינפורמציה, ובימים אלה הוא הופך לצינור להעברת ערך".
מהם האתגרים העיקריים של הענף?
"בהקשר לכך אני מצטט את רשות ניירות הערך של ארצות הברית, שהזהירה את הציבור מהונאות לנוכח הגידול במספר החברות שמנפיקות באמצעות מטבעות וירטואליים".
החברה שלך פועלת בשוק בגיברלטר. הרשויות שם פרסמו באחרונה תקנות בנושא המטבעות הווירטואליים. מהן אותן תקנות והאם הן הופכות את הענף שם לבטוח יותר?
"מטבעות וירטואליים שמונפקים בגיברלטר מפוקחים על ידי הרשות הפיננסית של המדינה -Gibraltar Financial Commission. באחרונה היא פרסמה תשע תקנות, שהופכות את הפיקוח על הנפקת מטבעות וירטואליים בגיברלטר לגמיש ובטוח יותר. המשקיעים יכולים להיות בטוחים שהמנפיקים אמינים ורשויות החוק יכולות לעקוב אחרי הונאות אפשריות בצורה קלה יותר.
תשע התקנות הן: המנפיק \ינהל את עסקיו בצורה ישרה; עליו לשמור על האינטרסים של לקוחותיו, קרי – רוכשי המטבעות הווירטואליים, ולתקשר אתם בצורה בהירה ושאינה מטעה; עליו להיות בעל המקורות הפיננסיים הנחוצים כדי לעמוד בהתחייבויות; הוא נדרש לנהל את עסקיו בצורה אפקטיבית ביחס לסיכונים אפשריים לגבי העסק; עליו להיות בעל הסדרים שמגנים על נכסי הלקוחות שעליהם הוא אחראי; הוא צריך תקנות מסודרות; עליו להיות בעל מערכת אבטחה שמגנה על הפרוטוקולים והקודים; הוא צריך להחזיק במערכות שמאפשרות לו לגלות הונאות פיננסיות, דוגמת הלבנת הון ומימון ארגוני טרור; ובעל תכניות שיאפשרו את חיסול עסקיו בצורה מסודרת.
התקנות הללו ייכנסו לתוקף ב-1 בינואר הקרוב. גיברלטר היא המדינה הראשונה באירופה, ולמיטב ידיעתי בעולם, שמחילה רגולציה על הנפקת מטבעות וירטואליים, מה גם שהיא מרכז פיננסי גלובלי OffShore מוביל באירופה. יש בגיברלטר ניסיון רב במיזמים אינטרנטיים והיא הצליחה מאוד בהקמת מרכז גיימינג מפוקח. בנוסף, מערכת המיסוי שם נוחה מאוד – מס החברות עומד על 10% בלבד, אין מס על רווחי הון, אין מע"מ ואין מקדמות מס על חלוקת דיבידנדים".
ביטקוין זה לא אותו הדבר כמו הנפקות אסימונים על איתריום. אנא הבדילו. תודה.