הכנסת אישרה את התקנות החדשות להנגשת אתרים

התקנות כוללות הקלות לבעלי האתרים, שעל פי משרד המשפטים מאזנות בין הצורך בהנגשה ליכולות של בעלי האתרים

המטרה: נגישות - גם לבעלי מוגבלויות. צילום אילוסטרציה: BigStock

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה היום (ג') את תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, שנועדו לאפשר להם להשתמש ביתר קלות באינטרנט, תוך קבלת התאמות נדרשות, ומצד שני להתחשב ביכולות של בעלי האתרים. התקנות, שתיקונן גובש בהובלת נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות במשרד המשפטים, ייכנסו לתוקף ב-26 באוקטובר.

במשרד המשפטים מציינים שהתקנות, שהותקנו בשיתוף איגוד האינטרנט וארגונים נוספים, קובעות את דרישות הנגישות לשירותי אינטרנט, ובכלל זה לאתרים, למסמכים דיגיטליים, ולאפליקציות. הן חלות על כל גוף המעניק שירות לציבור. התקנות גם מגדירות מצבים בהם קיימת חובה להנגיש סרטונים באמצעות כתוביות.

גורם חייב שלא יעמוד בדרישות התקנות באופן נקודתי יחויב לתקן את הליקוי בזמן סביר מרגע שקיבל הודעה או תלונה על הנושא, ולכל היותר בתוך 60 יום.

הקלות ופטורים

באיגוד האינטרנט מציינים כי מדובר בנוסח חדש של תקנות, שכולל סדרה של שינויים משמעותיים והקלות בדרישות המוטלות על בעלי האתרים, "במטרה ליצור איזון בין צרכי ההנגשה של שירותי אינטרנט לאנשים עם מוגבלות ליכולות הטכנולוגיות והכלכליות של בעלי אתרים".

שינוי שאושר בתקנות החדשות מעניק פטור אוטומטי מהנגשה לבעלי אתר אינטרנט קיים שהמחזור הממוצע שלהם בשלוש השנים האחרונות לא עולה על מיליון שקלים לשנה. עד כה, הפטור ניתן לבעלי מחזור כספי של חצי מיליון והיה כפוף להגשת בקשה לנציבות.

התקנות החדשות מעניקות פטור מהנגשה עד 2020 גם לאתר חדש של עוסק פטור או עוסק שהמחזור השנתי הממוצע שלו לא עולה על 300 אלף שקלים. לאחר 2020, פטור זה יינתן רק לאתרים שהמחזור השנתי הממוצע שלהם לא עולה על 100 אלף שקלים לשנה.

עוד כוללות התקנות שהתקבלו פטור למי שלא יכול לעמוד בנטל ההנגשה בשל חוסר היתכנות טכנולוגי – כשהתשתית או הממשק הטכנולוגי של האתר לא מאפשרים ביצוע התאמות נגישות. פטור זה יינתן לתקופה של שלוש שנים עם אופציה להארכה של שלוש שנים נוספות בלבד, מתוך הנחה שהטכנולוגיה תתאים עצמה עם הזמן לטובת אנשים עם מוגבלות.

תיקון נוסף בתקנות מונע הגשת תביעה באופן אוטומטי בשל חוסר בהנגשה. התקנות מחייבות לשלוח לבעלי האתר הודעה על ההפרה ודרישה לתיקונה, ומאפשר להגיש תביעה רק במידה שהחייב לא תיקן את ההפרה בתוך לא יותר מ-60 ימים מיום קבלת ההודעה.

עוד תיקונים הם ביטול חובת הנגשת הווידיאו לכל אתר שאינו רשות ציבורית או שהמחזור השנתי הממוצע שלו עומד על פחות מחמישה מיליון שקלים בשנה, וכן ביטול החובה על מפעילי פורומים ואתרי שיתוף תכנים להנגיש תוכן שלא הועלה על ידם.

"אנחנו מצפים מכל הגורמים במשק ליישם את התקנות"

אברמי טורם, נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, אמר כי "החל מאוקטובר השנה, הם יוכלו ליהנות מנגישות למידע באינטרנט. הדבר הוא בשורה עבור אנשים עם מוגבלות, שעד היום לא תמיד יכלו להשתמש כמו כולנו באינטרנט. מדובר בתיקון רחב היקף שישפר את חייהם של אנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים – בין אם הם מקבלים מסמכים מהבנק, מבקשים לקרוא מסמכים מאתר, למלא טפסים, ללמוד באוניברסיטה ועוד".

הוא ציין כי "אנחנו מצפים מכל הגורמים במשק לקחת אחריות וליישם את התקנות. הגענו לתקנות מאוזנות, לאחר דיונים רבים ומפרכים. נציבות שוויון תפעל ליישום החוק, להעברת המידע לציבור החייבים ואף תחל באכיפה לפי הסמכויות שהוענקו לה ולוחות הזמנים הרלוונטיים".

לדברי עו"ד מיטל גרייבר-שוורץ, סמנכ"לית קשרי קהילה ורגולציה באיגוד האינטרנט, התקנות החדשות הן פרי עבודה של ארבע שנים שערך האיגוד עם משרד המשפטים וגופים נוספים. היא אמרה כי "התקנות המקוריות היו לא ברורות והטילו נטל לא סביר על בעלי האתרים. אלה המתוקנות מהוות איזון בין הצורך הבסיסי של אנשים עם מוגבלות בהנגשת האינטרנט ככלי המשמש אותם באופן אינטנסיבי בחיי היומיום, לבין היכולת של בעלי אתרים להנגיש את אתריהם מבלי שיוטל עליהם נטל כלכלי וטכנולוגי בלתי סביר".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים