ראשי ענקיות הטכנולוגיה נגד החלטת טראמפ לצאת מהסכם האקלים
עמק הסיליקון מתלכד סביב הצורך בקיום הסכם האקלים ונגד החלטת הנשיא האמריקני • מארק צוקרברג, טים קוק ודמויות מרכזיות אחרות מהתעשייה הביעו אכזבה ואילו אילון מאסק בישר כי יעזוב את פאנל היועצים העסקי של טראמפ
בעמק הסיליקון לא מרוצים מהחלטתו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, שהודיע בסוף השבוע שהמדינה נוטשת את הסכם האקלים. ההסכם הושג לפני כשנתיים בוועידת פריז וחתומות עליו כמעט כל המדינות המפותחות והמתפתחות בעולם.
המהלך הנוכחי של טראמפ נתקל במורת רוח מצד מנהיגי עולם רבים שמדינותיהם הצטרפו לאמנת האקלים – אבל מחאה ברורה נגד המהלך נשמעת גם מבית, ובעיקר בקליפורניה. המנהלים הבכירים של אפל (Apple), גוגל (Google), מיקרוסופט (Microsoft) ופייסבוק (Facebook), ורבים מעמיתיהם, מתחו כולם ביקורת על החלטת הנשיא.
מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, אמר כי "נסיגה מהסכם האקלים בפריז היא רעה לסביבה, רעה למשק ומעמידה את עתיד ילדינו בסיכון". עמיתו, מנכ"ל גוגל, סונדר פיצ'אי, ציין שהוא "מאוכזב מההחלטה. גוגל תמשיך לעבוד קשה עבור עתיד נקי ומשגשג יותר לכולם".
אילון מאסק, מנכ"ל טסלה (Tesla) וחבר בצוות המומחים של טראמפ, הודיע שיעזוב את הצוות. "עוזב את המועצה הנשיאותית", צייץ מאסק בטוויטר (Twitter) והוסיף: "שינוי האקלים הוא אמיתי, עזיבת (הסכם – ג"פ) פריז לא טובה לאמריקה או לעולם".
חברות רבות, ביניהן יבמ (IBM) ואמזון (Amazon), הצהירו שימשיכו לנסות לעמוד ביעדים המצוינים בהסכם האקלים. "יבמ תמכה – ועדיין תומכת – בהשתתפות ארצות הברית בהסכם פריז", הודיע הענק הכחול בהצהרה ירוקה משהו. גם מיקרוסופט הבהירה שהיא נשארת "מחויבת" לחלקה בהסכם, כך לדברי הנשיא והמנהל המשפטי הראשי של החברה, בראד סמית'.
לא עוד דטה סנטרים ירוקים יותר?
חברות טכנולוגיה רבות עמדו בפני בדיקות של אנשי איכות הסביבה, בעיקר בשל הדרישות האנרגטיות העצומות של הדטה סנטרים שלהן. דטה סנטרים בארצות הברית צרכו בשנה שעברה 70 מיליארד קילוואט שעות של חשמל, שהם כמות אנרגיה גדולה, המשתווה לזו שצורכים 6.5 מיליון בתים בארצות הברית – כך על פי דו"ח בנושא. זאת הסיבה לכך שחברות הטכנולוגיה השקיעו רבות בהפיכת הדטה סנטרים שלהן למבוססי פעילות ירוקה יותר.
גוגל, למשל, אומרת כי היא נמצאת על המסלול אל עבר מטרתה להפוך 100% מצריכת האנרגיה בדטה סנטרים שלה לכזו הנשענת על אנרגיה מתחדשת בלבד. אפל מסרה ש-96% מהאנרגיה שלה כבר מגיעים ממקורות מתחדשים ושהחברה דוחפת כעת את הספקים שלה ללכת בעקבותיה.
ההשקעות הגדולות באנרגיות מתחדשות הן מה שמניע את החברות הטכנולוגיות להתנגד לעזיבת הסכם פריז, מאחר שהמהלך הזה סותר את ההשקעות הללו, הסביר האנליסט מתיו בול מ-Canalys. משמעות הנטישה היא שההסתמכות בעיקר על אנרגיה מתחדשת לא תיחשב עוד חסכונית ושההשקעה הגדולה שנעשתה עלולה להיתפש כטעות בעתיד הקרוב.
אבל יש עוד חיסרון בעזיבת ההסכם בעבור ענקיות הטכנולוגיה: "זה סוג של סימן שארצות הברית לא הולכת להיות בחזית החדשנות הטכנולוגית שנדרשה בכדי לעמוד ביעדי ההסכם", הבהיר בול. "העזיבה נותנת יתרון לחברות האירופיות והסיניות". טראמפ, אגב, טוען הפוך – שההסכם הוא זה שנותן יתרון לחברות הללו, ומציג זאת כאחת הסיבות המרכזיות לעזיבה.
תגובות
(0)