זאב שטח, מנכ"ל קומסיין: "הצעת חוק החתימה הדיגיטלית מנוגדת לפשרה ביני ובין הממשלה"
ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת ביקרה במתקני החברה, לאור הדיון על חוק החתימה הדיגיטלית שמונח על שולחנה ● לטענת שטח, מנכ"ל קומסיין, הסיכומים שהיה לו עם הממשלה אפשרו חלוקת עבודה הוגנת בינו ובין משרד המשפטים ● משרד המשפטים: שטח אינו מדייק ● עו"ד דוד תדמור, הממונה על ההגבלים העסקיים לשעבר: "אין תקדים לכך שממשלה מפריטה שירות מסוים רק כדי לחזור ולהפעיל אותו בעצמה"
"הצעת חוק החתימה הדיגיטלית מנוגדת לכל ההבנות וההסכמים שהיו לי עם נציגי הממשלה – משרד המשפטים, השר מיקי איתן, טל הרמתי ובועז דולב. אם יאושר הנוסח שהוגש לכנסת, החוק יחסל אותי". דברים טעונים אלו אמר היום (א') זאב שטח, מנכ"ל קומסיין, בעת ביקור מיוחד שערכה ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת, בראשות ח"כ מאיר שטרית, במשרדי החברה בקריית עתידים, תל אביב. בביקור, שמטרתו הייתה לעמוד מקרוב אחר הפעילות של קומסיין כגורם מאשר לחתימות דיגיטליות, השתתף גם ח"כ אברהם מיכאלי, חבר הוועדה.
לדברי שטח, בדיונים שהיו לו עם השר איתן, נציגי משרד האוצר והמשפטים, הושגו הבנות לפיהן הממשלה, באמצעות משרד הפנים, תוכל להוות גורם רושם מצד ג', ואילו קומסיין תמשיך להיות הגורם המאשר הרשמי, שיפעל ללא תחרות מצד הממשלה. "אבל הצעת החוק והמכתב שנשלח לוועדת הכנסת, סותרים את ההבנות שהושגו, ונועדו לפגוע בי אישית", קבע שטח.
קומסיין מונתה כגורם מאשר על ידי הממשלה ב-2001, כאשר נחקק חוק החתימה הדיגיטלית המקורי. בביקור בקומסיין, הציג שטח בפני חברי הוועדה את פעילות החברה, וסקר את תחום החתימה הדיגיטלית, חשיבותו ומשמעותו. ב-2001, ציין שטח, הוא קיבל התחייבויות בכתב ובעל פה, שהממשלה לעולם לא תהיה גורם מאשר שתתחרה בו.
בדיון שנערך במשרדי קומסיין לקח חלק גם עו"ד דוד תדמור, לשעבר הממונה על ההגבלים העסקיים. לדבריו, "אין תקדים בעולם לכך שממשלה מפריטה תחום מסוים, ואחר כך חוזרת בה ומתחרה בו בעצמה". הוא אמר עוד, כי מעבר לעניין האחריות כלפי הגורם הפרטי שהשקיע משאבים בהקמת החברה שלו על סמך הבטחות הממשלה, יש בחוק משום ניגוד אינטרסים – שכן ממשלה לא יכולה להיות הגורם שמאשר את האנשים שיעבדו מולה, ומצד שני לקיים איתם יחסי ספק-לקוח.
בהתייחסו לנימוק, כי אחת הסיבות לחוק החדש היא שיש בשוק גורם אחד בלבד וזה מסוכן, אמר תדמור, כי להערכתו נושא החתימה הדיגיטלית יהפוך לפופולארי יותר ויותר – מה שיעודד גורמים פרטיים נוספים להיכנס לשוק ולהתחרות בקומסיין. אולם, ציין, אם הממשלה תמנה את עצמה לגורם מאשר, אף גורם פרטי לא יכנס לשוק. "לא ברור מה גורם לממשלה לקדם את החוק דווקא כעת, כשהשוק בחיתוליו. הרי אם היא תגלה שהגורם המאשר הקיים לא ממלא את תפקידו, היא תמיד יכולה להתערב או להחליפו", אמר ד"ר תדמור.
הוועדה תשוב ותתכנס בשבוע הבא על מנת להמשיך את הדיונים בהצעת החוק. ח"כ שטרית אמר בביקור, כי הגיע כדי לשמוע את הדעות השונות בנושא, וכי ישמיע אצ דעתו בהמשך הדיונים בכנסת.
במשרד המשפטים העדיפו שלא להגיב על דברי שטח, אך העירו כי דבריו אינם מדויקים. המשרד ביקש להפנות את תשומת הלב למסמך הנלווה לחוק שהוגש לוועדה, בו נכתב בין היתר, כי "מטרת החוק היא לאפשר גם לממשלה להנפיק תעודות אלקטרוניות בעקבות נוסח הפשרה שהושגה בעקבות הערות השר מיכאל איתן. החוקר אינו נועד להחליף את הגורם הפרטי והמסחרי". במשרד המשפטים הוסיפו, כי נהלי העבודה בממשלה הם שמחייבים אותם ואין זה מקובל שממשלה מנהלת מו"מ עם גורם מסחרי בתהליך חקיקה כלשהו.
כל דבר מנוגד לו.....הוא תמיד צודק!