ארצות הברית ורוסיה מנהלות שיחות סודיות למניעת מלחמות מקוונות ביניהן
השיחות מנוהלות במטרה לחזק את אבטחת הרשת ולבלום את הגידול הרב בכמות האיומים הקיברנטיים ● האמריקנים והרוסים שואפים ליצור את הקשר הישיר בין הקרמלין לפנטגון במטרה לבצע תיאום הדדי ולהפיג חששות בתחום ● מדובר בשינוי משמעותי לעומת ממשל בוש, שהעדיף למקד את פעילות המניעה להיבטים המסחריים של הפשע הקיברנטי
ארצות הברית, רוסיה והאו"ם מקיימים בחודשים האחרונים שיחות למניעת מצב שבו תפרוץ מלחמה מקוונת בין שתי המעצמות, כך דיווח העיתון הבריטי גרדיאן (The Guardian). מטרת השיחות היא לחזק את אבטחת הרשת ולבלום את הגידול הרב בכמות האיומים הקיברנטיים.
האמריקנים והרוסים שואפים להגיע לגרסה וירטואלית של ה-"טלפון האדום" – מונח שנטבע בימי המתיחות בין ארצות הברית לברית המועצות בשנות ה-60 של המאה הקודמת, ומשמעותו היא יצירת קו ישיר בין הקרמלין במוסקבה לפנטגון בוושינגטון, לתיאום הדדי ולהפגת חששות בין שתי המעצמות. אז, החשש היה, כי תפרוץ מלחמה גרעינית בין שתי המדינות, שתוביל להרס כדור הארץ. כעת, הצדדים מבקשים לצמצם את המתיחות בין שתי המדינות ולהפחית את כמות המתקפות המקוונות ביניהן.
הדיפלומטים הרוסים והאמריקנים, וכן האו"ם, מנסים להביא לקונצנזוס בינלאומי לגבי הדרך שבה ניתן לטפל בבעיות הכרוכות באבטחת מידע גלובלית של הרשת, במטרה להילחם בעלייה בכמות ההתקפות של האקרים על מוסדות וארגונים מרכזיים, דוגמת בנקים, בתי עסק, תאגידים, מוסדות ממשלתיים וצבא. כך, מנסים הרוסים והאמריקנים ליצור ביניהם מערכת משותפת, שתאחד כמה מההסכמים והאמנות בנושא אבטחת מידע מקוונת. רוסיה נתפסת כמי שרוצה הסכם ל-"פירוק נשק" בעולם המקוון, ואילו ארצות הברית מקווה לנצל את השיחות לטובת טיפוח שיתוף הפעולה הבינלאומי במלחמה בפשע המקוון.
"שני הצדדים משמיעים קולות חיוביים", אמר ג'יימס לואיס, מומחה אבטחה קיברנטית ועמית בכיר במכון לאסטרטגיה ויחסים בינלאומיים CSIS בוושינגטון. "מעולם לא ראינו מצב שכזה בעבר".
לואיס אישר, כי משלחת רוסית נפגשה לפני חמישה שבועות עם קצינים בכירים מצבא ארצות הברית, ממשרד ההגנה האמריקני ועם פקידים מסוכנויות ביטחון אמריקניות שונות. שבועיים לאחר מכן, התקיימה פגישה בין נציגים אמריקנים לנציגי האו"ם, שבה נדונו "צמצום החימוש" המקוון ואבטחת הרשת ברמה הבינלאומית – כך דיווח הניו-יורק טיימס (The New York Times).
באילו היבטים של הלוחמה ברשת עדיף להתמקד?
הרצון של ארצות הברית ורוסיה להגיע להסכם לצמצום הלחימה המקוונת נובע מכך שצבאות שתי המעצמות, כמו צבאות רבים אחרים בעולם, שכללו בשנים האחרונות את יכולות הלחימה המקוונת שלהם, באופן חשאי ובלתי מתועד. בעיה מרכזית היא ששתי המדינות אינן מעוניינות לחשוף את היכולות הטכנולוגיות שלהן בתחום – כל אחת בפני רעותה. למרות זאת, עצם קיום השיחות מהווה שינוי משמעותי לעומת תקופת ממשלו של הנשיא האמריקני הקודם, ג'ורג' בוש, שהתנגד ליצירת מסמך משותף לארצות הברית, רוסיה והאו"ם בנושא. במקום לטפל בהיבטים הצבאיים של הלוחמה הקיברנטית, העדיף ממשל בוש להתמקד בבעיות אבטחה מקוונות העלולות לגרום לנזקים מסחריים וכלכליים.
לדעתו של בוש מצטרפים מומחים שמטילים ספק האם הטיפול בבעיות האבטחה בעולם המקוון יכולות להיפתר דרך שיתופי פעולה צבאיים, והם חושבים, כי המיקוד צריך להיות על ההיבטים המסחריים דווקא. בכל מקרה, מומחים רבים רואים את שורש הבעיה ביכולות האכיפה המוגבלות שיש לממשלים בעולם ובהעדר חקיקה ואכיפה מספקות נגד פושעים קיברנטיים לסוגיהם.
הפוטנציאל למלחמה מקוונת בין המעצמות הפך לנושא חשוב בדיונים ביניהן לאחר שרשרת אירועים חשובים בתחום שקרו בשנים האחרונות. כך, אירע מספר רב של התקפות קיברנטיות במהלך המלחמה שנערכה בשנה שעברה בין רוסיה וגיאורגיה, כמו גם בעת התקפה על אתרים רבים באסטוניה, שהביאה לשיתוק מחצית ממערכות הממשל במדינה.
חלק מהמומחים טענו, כי יש הגזמה בחשיבותם של אירועים אלה, אולם אחרים ציינו, כי הנזק שבמתקפות קיברנטיות עלול להיות הרסני הרבה יותר. הם אמרו, כי העלייה בתופעת הפשע הקיברנטי המאורגן היא הוכחה להצלחתו, וכן שיש ריבוי מקרים של ריגול בין מדינות שנעשה באמצעות הרשת.
מוקדם יותר השנה, נגנבו כמה מהתוכניות לבניית מטוס קרב חדש, בעלות של שני מיליארד דולרים ובפיתוח של ארצות הברית, בריטניה, הולנד וישראל. זאת, לאחר שהאקרים פרצו למחשבים אמריקניים. לפני שנתיים נחשף שהאקרים המקורבים לצבע השחרור העממי הסיני פרצו למחשבי הפנטגון והממשל הבריטי.
תגובות
(0)