המשטרה בודקת תלונות על אי סדרים במכרזי מחשוב ברשות המסים
ביאח"ה בודקים האם שע"מ, זרוע המחשוב של הרשות, ביצעה מכרז לאספקת שירותי בדיקת עומסים של אחת מחברות ה-IT הגדולות באמצעות מכרז אחר - לרישיונות תוכנה ● המשטרה אישרה שמתקיימת בדיקה
היחידה הארצית לחקירות הונאה במשטרה (יאח"ה) בודקת תלונות שהגיעו אליה בחודשים האחרונים, שעניינן חשד לאי סדרים במכרזי מחשוב שנערכו בשע"מ, זרוע המחשוב של רשות המסים – כך נודע לאנשים ומחשבים. ביחידה בודקים את נכונות הדברים והאם מדובר בעבירות פליליות.
הפנייה האחרונה ליאח"ה, שבעקבותיה אישרה דוברת היחידה כי הנושא בבדיקה, היא מכתב גלוי ששלח יו"ר ועד העובדים של שע"מ, דורון דודו, ב-16 בפברואר. במכתבו הוא מסתמך על מכתב קודם שנשלח ליאח"ה, שאליו צורפו מסמכים ומידע שמעוררים את החשד לאי סדרים לכאורה ועבירות פליליות במכרזי מחשוב. כמו כן, הוא מעלה חשד לקרטל בין שלוש חברות, אחת מהן רב לאומית שפועלת בישראל ושתיים אחרות – ישראליות. "משום ריבוי התלונות שנשלחו אליכם, ועל פניו נראה שיש דפוס פעולה דומה, אבקשכם לבדוק את העניין על מנת להגיע לחקר האמת", כתב דודו.
בהמשך הוא מנמק את הסיבה לפנייה החריגה הזו: "מחובתי, כיו"ר ועד העובדים של שע"מ, להבין האם במכרזים המדוברים נעשתה הפעולה פלילית לכאורה, ויש צורך לעצור כל הליך לא חוקי היכול לפגוע בארגון שלנו. עליי לתת תשובות לשאלות שעולות מצד כלל העובדים".
כאמור, דוברת יאח"ה, אישרה, במענה לפניית אנשים ומחשבים, כי "המכתב של דורון דודו אכן הגיע והנושא נמצא בבדיקה". מדוברות רשות המיסים נמסר ש-"כל מידע בנוגע לאי סדרים, אם קיים, נבדק ומטופל על ידי הגורמים המתאימים".
מכרז אחד שנעשה באמצעות מכרז אחר
המכתב שעליו מתבסס מכתבו של דודו הוא מפורט ביותר, ונשלח ליאח"ה ב-20 בינואר. הוא כולל שורה של פרטים ומסמכים שמעלים חשדות כבדים לניהול לא תקין של מכרזים, בניגוד לחוק, וחלק מהם הם בגדר עבירה פלילית.
מדובר במכתב שאינו חתום. כותביו האנונימיים שלחו העתקים ממנו למנהל רשות המסים, משה אשר, לסמנכ"ל הרשות, כפיר חן, לחשב הכללי שלה, אלי בראל, ולדודו עצמו. בנוסף, נשלחו העתקים למבקר המדינה ולרשות להגבלים עסקיים – יחידת האכיפה הפלילית.
מצורפת למכתב שורה ארוכה של מסמכים, בהם העתקי קבלות ופרוטוקולים, שמתייחסים למכרז לרכישת מוצר לאבטחת מידע. אולם, מסיבות לא ברורות, ביצוע המכרז והתשלומים עליו, כפי שהם מופיעים במחשבי הרשות, נעשו באמצעות מכרז אחר, דרך חברה אחרת, שאינה קשורה כלל למכרז הראשון ולא משווקת את מוצר האבטחה.
על פי מה שמתואר במכתב, ב-6 באוקטובר האחרון רכשה שע"מ שמונה יחידות של מוצר אבטחה ייעודי, שמטרתו חלוקת עומסים של משתמשים במחשבים. המוצר סופק על ידי אחת מחברות ה-IT הגדולות בישראל, שמעסיקה עובדים במיקור-חוץ ברשות. שמות החברות המעורבות שמורים במערכת.
לטענת הכותבים, "המוצר הזה נרכש בפועל בהליך לא תקין, ללא מכרז חשכ"ל (החשב הכללי במשרד האוצר – י"ק), אלא באמצעות מכרז אחר, שנועד לספק רישיונות תוכנה של חברה בינלאומית גדולה שפועלת בישראל. החברה שסיפקה את מוצר האבטחה אינה קשורה כלל לאותה חברה רב לאומית שמחזיקה ברישיון יבוא למוצר התוכנה הפופולרי, מה גם שאין שום קשר בינו לבין מוצר האבטחה. בנוסף, המכרז נעשה באמצעות צד שלישי, חברה בת של חברת ה-IT, שכלל אינה נמנית על החברות שרשומות כחברות שעובדות עם הממשלה, על פי מכרז בתי התוכנה הישן, שלא עודכן שנים".
"במילים אחרות", מציינים הכותבים האנונימיים, "נעשתה פה עסקת ברטר, שבמסגרתה נקנו שמונה רכיבי תקשורת אבטחה במכרז של רישיונות תוכנה ידועה".
למכתב צורפו שתי תעודות משלוח, שאחת מהן מעידה ששע"מ קיבלה את מוצר האבטחה עם מספר זהה לתעודת רכש למוצר התוכנה של החברה הרב לאומית, שכאמור כלל אינה קשורה ולא משווקת את מוצר האבטחה בישראל.
"כלומר", מציינים הכותבים, "בהזמנת הרכש הוזמנו כביכול רישיונות תוכנה של החברה הרב לאומית בהיקף של 543 אלף שקלים בעוד שבפועל סופקו שמונה יחידות של רכיב האבטחה, וההפרשים בין שני המוצרים האלה לא מוסברים ולא מתועדים ברישומי שע"מ".
לכן, מבקשים הכותבים לבדוק "לאן נעלמו הכספים הנותרים? מה פשר הסתירות ברישומים בין רכישת מוצר האבטחה לתשלום עבור רכיב התוכנה, שאין קשר ביניהם, ובפועל לא סופקו כל רכיבי האבטחה? ייתכן שחלק מהם ניתנו ללא תשלום כמקובל בעסקות אלה ואם כן, להיכן נעלמה התמורה לכספים הללו?".
למה התפטר מנהל שע"מ?
בתחילת השבוע שעבר הודיע מנהל שע"מ, שעיה בנימין, על החלטתו לפרוש מתפקידו לאלתר. הוא נימק את החלטתו בחילוקי דעות חמורים עם הנהלת הרשות. בין היתר, הוא כתב במכתב למנכ"ל הרשות כי "איני יכול עוד לשאת את ההתנהלות".
בנימין ציין כי הגיש את התפטרותו אולם הנהלת הרשות טרם אישרה את בקשתו. בתשובת לשאלת אנשים וחשבים מתי יוחלט בעניינו של בנימין נמסר מהרשות כי "מוקדם עדיין להתייחס".
מאבקי כוחות של אנשים שרוצים כוח במקום לעבוד