"המאבק במאגר הביומטרי לא תם; אנחנו הולכים לכיוון של מדינת משטרה"

"המדינה לא יכולה לעשות כל מה שהיא רוצה ואנחנו כאן כדי להגיד לה את זה", אומר דורון אופק, מבכירי התנועה לזכויות דיגיטליות ומנהל פעילות SuSE בישראל ● הוא מסכם 10 שנים של מאבק ומדבר על הצעד הבא: עתירה לבג"ץ

דורון אופק, מנהל פעילות SuSE בישראל. צילום: ניב קנטור

איך אתה מסביר את העובדה שחוק המאגר הביומטרי עבר על אף העובדה שיש לו התנגדות כל כך רחבה, כולל בכנסת?
"התשובה פשוטה: המשמעת הקואליציוניות. אילו הח"כים היו יכולים להצביע לפי צו מצפונם היו, ככל הנראה, כ-90 מתנגדים למאגר, אלא שהיא הופעלה והח"כים של הקואליציה מחויבים לה, כולל אלה מביניהם שמתנגדים או שיש להם ספקות. הלחץ הקואלציוני יצר סיטואציה שבה הממשלה העבירה את החוק".

מי דחף להקמת המאגר?
"אחד מהגורמים הדומיננטיים שדוחף את המאגר הוא המשטרה. הדבר הציף בעיה מהותית והיו אף ח"כים שהזהירו מכך – שאנחנו הולכים לכיוון של מדינת משטרה, ואני לא חושב שהאזרחים רוצים בזאת. זה נרמז בדברים של יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד ביטן, שאמר בטלוויזיה שהרכשה כפולה היא לא השיקול המרכזי במאגר הביומטרי. עד כה זה היה השיקול העיקרי שהממשלה השתמשה בו כדי להקים את המאגר. מה גם שהסתבר שהוסתרו מסמכים מחברי ועדת הכנסת המיוחדת, שהיו אמורים לקבל אותם – ולא מדובר במסמכים סודיים".

אחרי הפיילוט, האם ניתן להבין האם המאגר נחוץ או לא?
"השאלה הבסיסית שהפיילוט נועד לענות עליה – האם המאגר הזה בכלל נחוץ – לא נבחנה ואף אחד לא נתן עליה את הדעת. משרד הפנים עשה סקר שביעות רצון של משתתפים בפיילוט שבו הם נשאלו האם התהליך ידידותי. זה לא עונה על השאלה האם המאגר נחוץ".

מה אתם, בתנועה לזכויות דיגיטליות, תעשו בהמשך?
"מכיוון שהחשד הוא שהמאגר הוא משהו שהמשטרה רוצה לשים עליו יד, כרגע הכוונה שלנו היא ללכת לבג"ץ. אנחנו מקבלים רוח גבית אדירה מח"כים, כולל ח"כים שיושבים בקואליציה. יש לנו עילות מעולות, שיאפשרו לבג"ץ להכנס לעובי הקורה.

מבחינתנו זה לא סוף פסוק: המאבק נגד המאגר הביומטרי עבר שלב ואנחנו ממשיכים לקרוא לאזרחים: אל תצטרפו למאגר. תהיה התנגדות אזרחית, יהיה בג"ץ ויותר מזה, הגורמים המקצועיים בתוך משרדי הממשלה כבר אומרים שאנחנו צודקים. הממונה על היישומים הביומטרים במשרד ראש הממשלה, באותו מסמך שהוסתר מהוועדה, אומר שלא צריך מאגר של טביעות אצבעות".

בסופו של דבר, אזרחים לא חייבים לתת טביעות אצבעות למאגר. מה דעתך על כך?
"זה הישג מטורף. אלא שלא במקום לתת לאזרחים 'עונש' על כך: לחדש את התעודה בכל חמש שנים במקום 10. בג"ץ יצטרך לתת את הדעת גם על הסוגיה הזאת".

כיצד אתה מסכם את המאבק עד כה?
"המאבק הביומטרי הוא אחד המאבקים האזרחיים הוותיקים ביותר. אנחנו פועלים כבר 10 שנים. גם ח"כים וגם עיתונאים אמרו לנו שזהו אחד המאבקים המוצלחים ביותר שנעשו בישראל. לפני 10 שנים, כשהמאבק התחיל, רק ח"כ דב חנין ידע שהמאגר הוא לא טוב, כיום כ-90 ח"כים יודעים את זה. אז הציבור לא הבין על מה אנחנו מדברים, כיום רוב הציבור מתנגד למאגר הביומטרי.

מדובר בחבורה קטנה ועיקשת של אנשים, שהחליטו שהם צריכים לשנות את המציאות במדינה. זו חבורה שנלחמת ומצליחה לקיים מאבק אזרחי שהוא כמעט הירואי. מגיעים אלינו אנשים ממאבקים אזרחיים אחרים, כמו מאבק הגז, מסתכלים על מה שעשינו ומנסים ללמוד מאיתנו ואף להיעזר בנו.

האזרחים והמדינה צריכים להבין שהמדינה לא יכולה לעשות כל מה שהיא רוצה ואנחנו כאן כדי להגיד לה את זה".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים