איך ה-IT של חיל הים מגן על אסדות הגז?
"מדובר באתגר לא פשוט, הדורש תיאום עם חיל האוויר, שיתופיות במידע ושילוביות", כך אמר סא"ל שי פובדובסקי, ראש ענף שילוביות במחלקת תקשוב בחיל הים
"אבטחת אסדות הגז שבלב ים היא באחריות חיל הים. מדובר באתגר לא פשוט, הדורש תיאום עם חיל האוויר, שיתופיות במידע ושילוביות", כך אמר סא"ל שי פובדובסקי, ראש ענף שילוביות במחלקת תקשוב בחיל הים.
סא"ל פובדובסקי דיבר בוועידת הבכירים שערכה בינת תקשורת מחשבים בשבוע שעבר במלון יערות הכרמל. את המסלול הביטחוני, בהפקת אנשים ומחשבים, הנחה פלי הנמר, יזם ומנהיג הקבוצה.
לדברי סא"ל פובדובסקי, "הפעילות הצבאית הימית נחלקת לשלוש תקופות: בתחילה, הייתה התבססות על חיישנים, עם יכולות ניטור מוגבלות, מה שהביאנו להתמודד עם איומי ההברחות ופעילות המחבלים. התקופה השנייה החלה לפני עשור: הגדלנו את יכולות הניטור והטמענו טכנולוגיות מדף. גילו גז במדינה, מה שהביא ליותר מיקוד בים. התקופה השלישית החלה לפני שנתיים. בארצות הברית, ספינת חמקן היא דטה סנטר אחד גדול, המריצה Linux וכל המערכות מבוססות IT".
"אנו עדים לכניסת מעצמות לאגן הים התיכון", אמר סא"ל פובדובסקי, "איראן וסין. זה מגביל את מה שאנו יכולים לעשות. אנו באגן ימי יחסית קטן – עם המון אמצעים".
סא"ל פובדובסקי תיאר את אתגרי החיל: "המרכזי שבהם הוא התגברות החשיבות של התווך הימי כאסטרטגי. משק האנרגיה במדינה מתבסס בחלקו על פריקת גז בנמל חדרה ועל האסדות תמר ואחרות – ולא מאפשר הפרעה".
עולם שלם של פיתוח מערכות מבוסס תוכנה
"יש איום גובר על העורף: עלינו להגן במקומות שלא הגנו עליהם בעבר. עוד אתגר הוא זליגת טכנולוגיות גלובליות לכל מקום. בעבר הטכנולוגיות היו רק בידי מדינות – למשל, איך להרכיב פצצה. מצד שני, טכנולוגיות אזרחיות שלא התאימו לנו בצבא – מתאימות כיום. אתגר נוסף הוא תהליכים גיאו-פוליטיים נגד ישראל העלולים להוות סיכון ברמה הטכנולוגית".
לאתגר הבא קרא סא"ל פובדובסקי, "כשחוק מור פוגש את חוק אוגוסטין". לדבריו, "חוק אוגוסטין דן בהתייקרות פרויקטים צבאיים: ככל שעובר הזמן, תגדל העלות של פרויקטי יצור צבאיים. מטוס קרב בארצות הברית יהיה כה יקר, אז ייצרו רק מטוס אחד ויעשו לו משמורת משותפת בזרועות. הפער גדל והולך. מחזורי חיים של רכיב ימי הם של שנים רבות, מה שמביא לכך שבכל כלי שיט הטכנולוגיה מתחלפת כמה פעמים".
"זה מביאנו להתמודד עם הבעיה בצורה שונה: לא לקנות עוד שרתים או אחסון – אנו נכנסים לעולם שלם של פיתוח מערכות מבוסס תוכנה. היום מכ"ם צבאי רץ על שרתי בלייד – ומחר ירוץ על IT בענן".
אתגרים נוספים, אמר סא"ל פובדובסקי, "הם נושאי אלגוריתמיקה ומיצוי מידע. פעם האתגר היה לגלות סטי"ל במרחק מסוים. היום, נדרש למצוא כלים להתמודד עם עומס המידע".
הגנת המים הכלכליים
עוד משימה היא "המים הכלכליים: קיבלנו אחריות להגנת שדות הגז הנמצאים 200 ק"מ מהחוף. זה מאתגר: בעבר פעלנו עצמאית, יירטנו מטרות והיה לנו עומס מידע בינוני. היום אנו חשופים ליותר מידע, שפעם לא היינו מקבלים, מחיל האוויר ומאמ"ן. נדרש לסנכרן מספר גופים, מאמצים ואתרים – כדי להגן על אובייקט שלא זז. כזרוע, זה מחייבנו לחשוב אחרת ולשתף במאמצים שפעם היו נחלת זרוע אחת".
דטה סנטר לכל ספינה
בעשור הקרוב, ציין סא"ל פובדובסקי, "אנו רוצים לממש תשתית דטה סנטר ספינתית – לכל פלטפורמה שתהיה בים. לא ארון עם ארבעה שרתים – אלא ענן פרטי בספינה, שירכז את כל משאבי ה-IT והתקשורת ויעניק יכולת גידול ואפשרות לספק כל שנה תוצר מבצעי".
"נדרשות יכולות ביזור ושרידות – אם קורה משהו בדטה סנטר בספינה, צריך להעביר את ה-IT לחלק אחר בספינה. נידרש ל-TTM מהיר. ה-DevOps הוא מכפיל כוח. יש פה אתגרים רבים, אך אנו מבינים שזה העתיד ולשם אנו רוצים ללכת".
האתגר, אמר ראש ענף שילוביות, "הוא לייצר מרחב תקשובי מעצב, שיאפשר שליטה במרחב המים הכלכליים. זה ייעשה בכמה וקטורים מרכזיים: פיתוח מערכות ICT בתוך הבית; שילוב ואינטגרציה למערכות מורכבות; יכולת להתחבר למערכות אחרות; התבוננות על הכל בתהליך אחד שלם".
"מימד השיתופיות הוא חשוב", אמר סא"ל פובדובסקי , "כמו שבבית אתה מחבר את המחשב לקיר וכל קובץ שרוצה להוריד, אתה מוריד, כך אם מפקד סטי"ל ירצה להעביר משהו למישהו, הוא פשוט ישלח אותו. רק כך ניצור את הסינרגיה שאנו רוצים. מצב זה מחייב אותנו לסינכרון רציף, שיתוף מידע בין כולם, שלא תהיה תקלה מבצעית".
על סף פריצת דרך טכנולוגית
מערכות השו"ב הימיות, ה-"זוהרים", נמצאות על גבי כל הפלטפורמות הימיות – בים, באוויר וביבשה. כל המערכות מתממשקות אחת לשניה – הסטי"ל, החוף, המסוק והצוללת, והדבר עוזר לקרב המשולב. "כדי לממש מהלכים מבצעיים והגנה אסטרטגית רב-זרועית", אמר סא"ל פובדובסקי, "נערוך למערכות הללו קונסולידציה, הן תהיינה מבוססות תוכנה. בדור הבא הן יהיו פתוחות וגנריות".
"נטמיע יותר אלגוריתמיקה עם מנועי היתוך ומיצוי מידע ומערכות לומדות", ציין. "אנו לא רוצים שהמפעיל יביט במכ"ם, אלא שיהיו כמה שיותר תהליכים אוטומטיים, כדי להגיע לרמות זיהוי טובות יותר של האיומים".
"יש לנו תפיסה איך משלבים בין מערכות, איך מביטים עליהן כחליפה אחת", סיכם סא"ל פובדובסקי. "על ה-IT להביט על התהליך מקצה לקצה, לאפשר תשתיות לכלל המערכות בצורה זהה וברובד המבצעי – שכל המערכות ידברו ויתקשרו באותו אופן וזו עם זו – מבלי להפריע אחת לרעותה. נכניס כלי הגנה בסייבר על מנת להגן על חליפת הלחימה. אנו על סף פריצת דרך טכנולוגית בחיל ים".
תגובות
(0)