ראש בראש: מה חושבים ומצהירים קלינטון וטראמפ על ההיי-טק והסייבר

נושא ההיי-טק לא נדון בהרחבה על ידי המועמדים לנשיאות ארצות הברית, אולם זירת הסייבר סיפקה שפע של אמירות, חלקן מתלהמות ● בתפקידי מישנה בבחירות: ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, וג'יימס קומי, ראש ה-FBI

הכי מעניינים ב-2016. הילרי קלינטון ודונלד טראמפ

הרבה מים עכורים זרמו בחודשים האחרונים בנהרות ההדסון, יוקון, ארקנסו, מיזורי, פוטומק, סקרמנטו, קולורדו, מיסיסיפי וקולומביה. השמצות והשמצות נגד, חילופי דברים הזויים, האשמות – לא תמיד מבוססות. מערכת אנשים ומחשבים חפרה בנבכי הרשת וחיפשה את דברי המועמדים לנשיאות, הילרי קלינטון ודונלד טראמפ – ביחסם להיי-טק. ככלל, הדיבורים בנושא היו מעטים – למעט הסייבר.

מייחסים לאל גור, לשעבר סגן נשיא ארצות הברית, את האמירה "אני המצאתי את האינטרנט". מדובר כמובן, באגדה אורבנית שצמחה מכתבה שפורסמה באתר Wired בתחילת ‭,2000‬ כמה חודשים לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית. כתב Wired הוציא מההקשר משפט שגור אמר במארס 1999 בראיון ל‭.CNN-‬ המשפט היה: "בזמן כהונתי כחבר קונגרס‭…‬ לקחתי על עצמי לקדם את יצירת האינטרנט".

ממציא האינטרנט? אל גור, סגן נשיא ארצות הברית לשעבר. צילום: BigStock

ממציא האינטרנט? אל גור, לשעבר סגן נשיא ארצות הברית. צילום: BigStock

דונלד רוצה לסגור אזורים באינטרנט

אחת האמירות המשעשעות, או לא, של טראמפ – הייתה לפני כמה חודשים. הוא אמר כי היה רוצה "להוציא" בני משפחה של אנשי דאעש ולסגור "אזורים" של האינטרנט, בניסיון למנוע מארגון הטרור לגייס אליו לוחמים חדשים.

בסוף ספטמבר נערך העימות הראשון של השניים. המנחה שאל: "מוסדותינו נמצאים תחת מתקפות סייבר, והסודות שלנו נגנבים. מי עומד מאחורי זה, ואיך אנחנו נלחמים בו"?

סודות נגנבים. אילוסטרציה: BigStock

סודות נגנבים. אילוסטרציה: BigStock

קלינטון אמרה כי "אבטחת סייבר ולוחמה קיברנטית יהיו אחד האתגרים הגדולים ביותר הניצבים בפני הנשיא הבא. ברור שאנחנו מתמודדים מול סוגי אויבים שונים – האקרים הפועלים ממניע כספי".

"מגמה שבעלייה היא מתקפות המגיעות ממדינות, והמטרידה מכל היא רוסיה. אין ספק כי רוסיה ערכה מתקפות סייבר נגד כל מיני ארגונים בארצנו, לרבות ארגונים של המפלגה הדמוקרטית, ואני מודאגת עמוקות מכך. אני יודעת שדונלד מאוד משבח את ולדימיר פוטין, אבל פוטין משחק ממש קשוח: הוא מאפשר את ביצוע המתקפות הללו. עלינו להבהיר בצורה ברורה, בין אם זו רוסיה, סין או איראן, או מדינה אחרת – לארצות הברית יש יכולות רבות בתחום".

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה. צילום: BigStock

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה. צילום: BigStock

לדבריה, "לא נשב בחיבוק ידיים אם נותקף והתוקפים יזרעו הרס, נגן על המדינה, מוסדותיה ואזרחיה. הייתי המומה כשדונלד קרא לפוטין לפרוץ לארצות הברית".

טראמפ השיב כי "כמו בכל תחום, אנחנו צריכים להיות טובים יותר מכל אחד אחר, ואולי אנחנו לא. אני לא חושב שמישהו יודע שרוסיה היא שפרצה למפלגה בדמוקרטית. אולי זו רוסיה אבל זו יכולה גם להיות סין. זה יכול להיות גם הרבה אנשים אחרים. האמת היא שתחת שלטון אובמה איבדנו שליטה על דברים רבים".

"מה דאעש עושה עם האינטרנט? הם מכים אותנו במגרש שלנו", אמר. "עלינו להיות קשוחים בסייבר. זו בעיה ענקית. היבט האבטחה בסייבר מאוד מאוד קשה, ואולי בקושי בר-ביצוע. אנחנו לא עושים את העבודה שאנחנו צריכים לעשות בסייבר. עלינו להיות טובים בתחומים רבים, וסייבר הוא אחד מהם".

"המתקפות – מרמות הגבוהות בקרמלין"

בעימות השלישי ביניהם, בלאס וגאס, נשאלה קלינטון על הרצאותיה בפני בנקאי השקעות, כפי שנחשפו בוויקיליקס (WikiLeaks). "ההדלפה הגיעה מהרמות הגבוהות ביותר של הממשלה הרוסית, מפוטין עצמו, במאמץ להשפיע הבחירות שלנו", אמרה קלינטון. "מתי והאם דונלד יכיר בכך ויגנה את מעשי רוסיה? פוטין מעדיף בובה כנשיא". טראמפ הגיב: "איני מכיר את פוטין. הוא אמר דברים יפים עליי".

בובה כנשיא. אילוסטרציה: BigStock

בובה כנשיא. אילוסטרציה: BigStock

"טוב, זה בגלל שהוא מעדיף בובה כנשיא", קלינטון הגיבה. "17 סוכנויות מודיעין וביון שונות הגיעו למסקנה כי מתקפות סייבר אלו באות מן הרמות הגבוהות ביותר של הקרמלין".

באוגוסט השנה נמתחה ביקורת על ממשל אובמה שנעדר אסטרטגייה בסייבר, ומתייחס לכל מתקפה כאירוע בודד. קלינטון קראה לארצות הברית להתחיל בטיפול במתקפות סייבר, כמו כל התקפה אחרת על המדינה. "כנשיאה, כך אפעל", אמרה. "נהיה מוכנים עם תגובות פוליטיות, כלכליות וצבאיות רציניות". היא קראה לארצות הברית "להוביל בעולם את נושא קביעת הכללים במרחב הקיברנטי. אם אמריקה לא תעשה זאת – מישהו אחר יעשה".

מתקפה כמו כל מתקפה אחרת. סייבר. אילוסטרציה: BigStock

מתקפה כמו כל מתקפה אחרת. סייבר. אילוסטרציה: BigStock

הבטחות, הבטחות

קלינטון מעוניינת להגדיל את ההשקעה בתשתיות ב-50 מיליארד דולר בשנה לאורך חמש שנים: השקעה בתחבורה ציבורית, מודרניזציה לשדות התעופה, חיבור כל ארצות הברית לאינטרנט ותשתית Wi-Fi חינמית במבני הציבור ובתחבורה הציבורית.

במצע של קלינטון בנושא נכתב כי "הכלכלה העולמית הדינאמית והתחרותית כיום דורשת מחויבות לאומית לטכנולוגיה, חדשנות ויזמות. אמריקה הובילה בעולם את מהפכת האינטרנט, והטכנולוגיה והאינטרנט הופכים למרכזיים בכל מגזרי המשק".

עוד נכתב כי "קלינטון תרתום את הכוח של הטכנולוגיה והחדשנות לטובת כל האמריקנים, ליצירת מקומות עבודה רווחיים ברחבי הארץ, לשיפור הצמיחה הכלכלית, לטיוב חיי הקשישים, ליצירת קהילות בטוחות, רשתות תחבורה חכמות שיביאו לצמצום העומס ולהפחתת התאונות. תשתית דיגיטלית בפריסה רחבה תעטוף את התלמידים והסטודנטים שלנו בבית ובבתי הספר".

ג'יימס קומי, ראש ה-FBI. צילום: ויקפדיה

ג'יימס קומי, ראש ה-FBI. צילום: ויקיפדיה

"קלינטון מאמינה שעם המדיניות הציבורית הנכונה, נוכל להבטיח כי הטכנולוגיה תהווה מנוע לצמיחה רחבה, לצמצום הפערים החברתיים והכלכליים, ולהבטחה כי אמריקה תמשיך להוביל את העולם".

גם טראמפ הצהיר כי יגדיל את התשתיות ואמר כי ישקיע סכום כפול מזה הנוכחי בכבישים, גשרים, תשתיות אינטרנט ובניית חומה בגבול מקסיקו.

טראמפ במצעו, מבטיח כי לאחר שייבחר, "יזמין סקירה מיידית של כל הגנות הסייבר בארצות הברית, למציאת נקודות התורפה שלהן. יורה למשרד המשפטים ליצור כוחות משימה משותפים, לתיאום התגובות לאיומי הסייבר. ינחה את שר ההגנה ואת יו"ר המטות המשולבים, כדי שאלה יספקו המלצות לשיפור של פיקוד הסייבר של ארצות הברית. יפתח את יכולות הסייבר ההתקפיות שאנו נדרשים להן, על מנת להרתיע מדינות ושחקנים שאינן מדינות – מלתקוף".

לסיכום נראה כי בבחירות הללו התמודדו יותר משניים על התפקיד: קלינטון, טראמפ, פוטין, וג'יימס קומי, ראש ה-FBI, שאתמול שם קץ לפרשת המיילים של קלינטון.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים