תכנון וניהול הייצור בעולם הרפואה
דאסו סיסטמס מוכרת מעולם התוכנה, אבל עוסקת גם בתחומי הפרמצבטיקה והמכשור הרפואי ● אלי בויקיס, מנהל הסניף הישראלי של החברה, מספר על הפעילות הזו ועל פרויקט הלב האנושי, שבמסגרתו מיוצר לב תלת ממדי
שוק המכשור הרפואי הופך להיות אחד התחומים החמים ביותר בעולם הרפואה. על פי הערכות של חברת המחקר Espicom, הוא צפוי לגדול ושוויו יעמוד על 173 מיליארד דולר ב-2019. ישראל מצטיינת גם בתחום זה ולפי נתוני מכון היצוא, המכשור והמחשוב הרפואיים הגיעו ב-2014 לשני מיליארד דולר – עלייה של 11% לעומת 2013.
אחת השחקניות הבולטות בעולם בתחום זה היא דאסו סיסטמס (Dassault Systems), זרוע התוכנה של הקונצרן הענק דאסו (Dassault). זוהי חברת התוכנה השנייה בגודלה באירופה, עם הכנסות של כשלושה מיליארד דולר בשנה. החברה מעסיקה כ-15 אלף עובדים, ומתבלטת בשנים האחרונות בלא מעט רכישות ומיזוגים. באחרונה היא פועלת בצורה אינטנסיבית בתחום מדעי החיים, בשני תחומים: פרמצבטיקה ומכשור רפואי. היא משלבת בהם את הכלים המסורתיים שלה לתכנון וניהול הנדסי ומיישמת פתרונות קיימים שלה בתחום, לצד פתרונות ספציפיים לחברות שמייצרות מכשור רפואי וציוד נלווה.
ישראל עומדת להגביר את פעילותה בעולם זה בעזרת הסניף המקומי של דאסו סיסטמס, שפועל מרעננה ומעסיק 14 אנשים. עובדיה בארץ פועלים גם במדינות נוספות בדרום אירופה – האזור אליו שייכת ישראל מבחינת החברה. את הסניף מנהל אלי בויקיס. הוא מספר בשיחה עם אנשים ומחשבים על כוונתו של הסניף הישראלי להגביר את פעילותו בשוק המכשור הרפואי וגם על מיזם חדשני-עולמי שהחברה פיתחה – הלב האנושי – שישראל תהיה בין המדינות הראשונות בעולם ליישמו.
דאסו סיסטמס מוכרת כחברת תוכנה. כיצד תחום מדעי החיים משתלב בפעילות זו?
"זהו אחד מ-12 תחומים בהם עוסקת החברה, ואף הוא מתחלק לשניים – פרמצבטיקה ומכשור רפואי. לכל תעשיה אנחנו בונים סל פתרונות שמתאים לה ומלווים את כל מחזור החיים שלו. מדובר בכלי תוכנה שאוספים דרישות, מפרקים לאובייקטים במסד נתונים ויודעים לנהל אותם, לתת להם תכונות, להעשיר אותם בנתונים ולקשור לדברים נוספים.
השלב הבא הוא תחום התכנון ההנדסי, שבו אנחנו מיישמים את הכלים המוכרים שלנו – Catia וסולידוורקס, שבישראל משרתים את 90% מהתכנון המכאני, כולל בתחום הרפואה".
כיצד הפעילות באה לידי ביטוי בשוק הישראלי?
"דוגמה לפעילות שלנו בתחום הרפואי היא מדינול הישראלית, שמפתחת סטנטים – תומכנים לעורקים שהגיאומטריה שלהם מאוד מורכבת. במדינול, המידע הגאומטרי עובר לכלים אחרים שלנו, שמתמחים בסימולציה ובאנליזה. בעזרתם בודקים אם המכשיר הרפואי המתוכנן יעמוד בתנאי הסביבה בעולם האמיתי. תחום המסתמים והתומכנים הוא תחום די צומח, כי הוא משתלב במגמת הרפואה האישית – המותאמת אישית למטופל, במקום רפואה גנרית, כפי שיש כיום. הכלים שלנו ערוכים לספק את זה.
דוגמה נוספת היא לומניס, שמייצרת מכשירי אסתטיקה רפואית באמצעות לייזר. היא עושה את התכנון עם כלים שלנו, תוך התאמות מיוחדות לעולם הרפואי.
גם שחקנים בינלאומיים נכנסים לשוק זה בארץ, כמו פיליפס (Phillips), ג'נרל אלקטריק (GE), אבוט ורוש. הם קונים חברות וסטארט-אפים, וכל התכנון הגיאומטרי שלהם מתבצע על ידי כלי דאסו סיסטמס.
בתחום תכנון הייצור, החברה פיתחה כלים שיכולים לוודא שהמערכות המיוצרות יהיו במידות הנדרשות. הם עושים זאת באמצעות סימולציות המתבצעות מראש. טבע היא הלקוח הגדול ביותר שלנו בישראל בתחום ניהול המידע ההנדסי והמסמכים בתהליך הפיתוח. הכלים הללו משמשים לכל מהלך ייצור התרופות הגנריות של טבע".
בויקיס ציין כי "בתחום זה יש נגיעה חזקה מאוד לעולם האינטרנט של הדברים, משום שהכלים שמנהלים את הייצור מתקשרים עם חיישנים שיושבים במכשירים השונים, יודעים לאסוף נתונים ולהתריע על תקלות".
מה לגבי תקינה ותקנים מחמירים במדינות שונות?
"דיברתי על טבע – היכולת לעקוב אחרי כל שלבי המידע בתהליך הייצור היא דרישה של הרשויות הרגולטוריות בעולם זה, לרבות ה-FDA בארצות הברית. ככלל, בתכנון מכשור רפואי צריך לעמוד בתקינה מאוד מחמירה בשווקים האמריקני והאירופי, שמחייבת עמידה בדרישות לגבי אופן ניהול המסמכים הרפואיים, אפשרות לגילוי מהיר של תקלות ודרך תיקונן. במהלך השנים פיתחנו יכולות לעמוד בכל דרישות התקנים, ואנחנו מסייעים לחברות שמשתמשות בכלים שלנו להתאים את עצמן לתקינה".
כיצד אתם מתכוונים לשווק את הפתרונות?
"הפתרונות המסורתיים – כלי התכנון והניהול – משווקים באופן מסורתי על ידי מפיץ מקומי. בישראל מדובר בסיסטמטיקס. מעבר לזה, אנחנו מוכרים רישיונות לכלי תוכנה, ומעליהם מספקים שירותי התאמה ותמיכה. כלי ניהול המידע של החברה נקרא Enovia, ובתוכו יש מוצרי תוכנה מותאמים לדרישות שוק מדעי החיים – מכשור רפואי ופרמצבטיקה".
אחד הפיתוחים החדשים שלכם הוא הלב האנושי – Living Heart Project. במה מדובר?
"הלב האנושי הוא פרויקט בו דאסו סיסטמס חיברה יכולות תלת ממד וסימולציה, ויצרה לב חי בשיתוף פעולה עם בתי חולים, מכוני מחקר וגופים באקדמיה ובתעשייה. מדובר בלב אדם תלת ממדי פועם ופועל, אך וירטואלי.
לא נעשה כלי ברמה כזאת של פיתוח ודיוק. הלב האנושי פותח על פלטפורמת 3DExperience – אפליקציית הדמיה ריאליסטית.
זהו, למעשה, הסימולטור התלת ממדי המסחרי הראשון מסוגו המדמה את ארבעת חדרי הלב, שתאימותו ללב האנושי אומתה ברמה המדעית. באמצעות המודל הזה, חוקרי ומומחי רפואה יוכלו לבצע מבדקים וירטואליים ולקבל הדמיה מלאה של פעילות הלב, בדרכים שמבחנים פיזיים לא מאפשרים.
בימים אלה אנחנו מגיעים להסכם עם אוניברסיטת תל אביב, מה שמהווה פריצת דרך והשתתפות של גוף ישראלי ראשון במיזם".
תגובות
(0)