Chrome OS קרובה יותר מתמיד – מישהו באמת נופל מהכסא?
צבי קצבורג לא חושב שבכירי מיקרוסופט מדירים שינה מעיניהם לנוכח התקרבותה של מערכת ההפעלה החדשה מבית גוגל
הפרסום באתר הטכנולוגי הנחשב TechCrunch, על פיו Chrome OS, מערכת ההפעלה מבית גוגל (Google), אמורה לנחות על ראשנו תוך שבוע, הכה את הרשת בתדהמה מסוימת, ולא בגלל שהידיעה הזו פורסמה ביום שישי ה-13, היום בו חוסל מסדר הטמפלרים על ידי הכנסייה ונולדה האגדה. הידיעה, שצוטטה באתרים רבים נחשבים לא פחות, כמו למשל אתר האינטרנט של PC World, הפתיעה בגלל העיתוי שלה. זה פשוט נראה מוקדם מדי, אבל זה לא מנע מהדיונים לצאת לדרך, כמו גם כמה מאות טוויטים והודעות פייסבוק (Facebook). גם אם זה לא יקרה בפועל, בשבילי זו עוד הוכחה לכך שלא פחות ממיקרוסופט (Microsoft), גם לגוגל יש מחלקת יחצ"נות משומנת היטב. עוד לא שכחתי איך יום וחצי בערך אחרי שדלפה לרשת "החוברת" שמראה למה גוגל רוצה ליצור דפדפן אינטרנט משלה, כרום צץ בשטח מוכן במצב בטה לא רע בכלל, או במילים אחרות – שמיש לחלוטין.
אבל מערכת הפעלה זה עניין רציני יותר, ואין ספק שמה שיקרה בשבוע הבא, אם יקרה, תהיה השקה של גרסת סקירה כלשהי. אינני חושב שהיא בכלל תהיה במצב בטה, ואם כן, היא תישא את שם הבטה לא לשווא במשך תקופה ארוכה לאחר מכן. הפעם גוגל כמובן גם סיפקה "אזהרה" מראש כבר ב-7 ליולי, כך שההפתעה היחידה היא בעצם שהבטה/אלפה/סקירה מגיעה מוקדם. אני גם לא חושב שמדובר בהפתעה, כי בתחילת אוקטובר פורסמו ידיעות שחברה סינית מתכוונת למכור מחשבי Netbook עם מערכת ההפעלה של גוגל, והנה דוגמית (בחתימתי).
אבל עכשיו, באמת, עם יד הלב – עד כמה מערכת הפעלה מבית כרום (Chrome) גורמת לכם להתרגש? באמת להתרגש? רב הנסתר על הגלוי, כמיטב המסורת של גוגל (סיפר לי מישהו פעם שהעובדים נדרשים קודם כל לחתום על הסכמי סודיות חמורים), אבל אין ספק שבלב מערכת ההפעלה הזו יהיה הדפדפן של החברה, שיש לציין שהוא ממש לא רע, גם אם הוא לא מצליח במצעדי המכירות (כמו למשל במצעד של Net Applications עם 3.58% מנפח השוק נכון לסוף אוקטובר). אבל האם זו מערכת הפעלה סגורה או פתוחה? האם, כמו במקרה של הדפדפן, יהיה מדובר באימוץ של תקנים פתוחים ואז סגירתם בתוך מעטפת קניינית כלשהי? ולאיזה תחום מערכת ההפעלה הזו מיועדת? רק למחשבים ניידים קלים, או שהיא אמורה לספק מאבק אמיתי לחלונות (Windows) של מיקרוסופט, למרות ההצלחה היחסית של השקת חלונות 7 – כלומר, לבוא ולהציע את עצמה גם למחשבי שולחן עבודה? ואם כן, מה היא תציע עם עצמה? רק את כרום כדפדפן (מה שצריך לדעתי להוביל לתביעה מיידית של מיקרוסופט, ובצדק), את Google Docs כחבילת תוכנות משרדיות, את פיקסה כתוכנה לסידור ושיתוף תמונות וכדומה, או שהיא תציע מערכת פתוחה שכל אחד יוכל להוריד אליה קבצים כרצונו… אבל אלו קבצים?
בסופו של דבר, כנראה ש-Chrome OS תהיה עוד גרסה של הפצת לינוקס (Linux), כמו שלמשל טוען האתר הזה שכנראה אינו ממש אמיתי (הוא לא)… המשמעות היא, שהאספירציה של גוגל היא שלמרות שלינוקס לא הצליחה עד היום בתחום הצרכני – על אף כל הרצון הטוב ולמרות הפופולאריות היחסית של אובונטו (Ubuntu) – ברגע שהפצה תישא את השם גוגל בכותרת שלה, עובדה זו בלבד תצליח לגרום לקיצוץ באחוזי השימוש בחלונות. ובכן, תרשו לי להמר שזה לא יצליח, ואם כן, ממש בשוליים. מאותה סיבה שאנשים לא עברו עד היום להשתמש בלינוקס, הם לא יעברו להשתמש ב-Chrome OS גם בעוד שנה מהיום. נכון לכתיבת שורות אלו, לפי האתר StatCounter, פחות מ-1.41% מהמחשבים בעולם לא משתמשים בגרסה כזו או אחרת של חלונות!!!! אז גם אם Chrome OS תצליח לשנות את התמונה, לדעתי המספר הזה לא יעבור את קו ה-2.5%, ואפילו בטווח ארוך למדי.
אז במי, בעצם, Chrome OS תתחרה? לצערם של רבים, בדיוק כמו במקרה של הדפדפן שבעצם יכרסם בסופו של דבר יותר בפיירפוקס (Firefox) מאשר באינטרנט אקספלורר (Internet Explorer),כך בדיוק יקרה בסביבת מערכת ההפעלה. Chrome OS תתחרה למעשה באובונטו, ואם זה המקרה, אני יודע בדיוק במה אני אבחר (במה שחופשי יותר, כמובן).
Chrome OS תאפשר לאנשי גוגל לעשות דבר משמעותי אחד: להציע את מגוון הכלים והתוכנות מבוססות הווב שלהם – וזה מגוון אדיר – במקום מרוכז אחד. אבל האמת היא, שאפשר היה לעשות תוכנה יפה ומוצלחת שהייתה עושה את זה גם במחשבי חלונות, מקינטוש ולינוקס. אני בטוח שבמקרה כזה הייתה Google Box (שם בדוי, כמובן) זוכה להצלחה הרבה יותר גבוהה ממה שתזכה לה מערכת ההפעלה.
אני לא חושב שבמיקרוסופט מדירים שינה מעיניהם כרגע. כדי שזה יקרה, צריכה לנחות בעוד שבוע, ואולי יותר, הפתעה מאוד מאוד מרעישה – בקנה מידה שיגרום לזעזוע בעמודי התווך של עולם המיחשוב. וזה לא יקרה.
לדעתי, הסיבה המרכזית לחוסר ההצלחה של מה שאינו מייקרוסופט הוא תאימות לחומרה אני יודע שזה מה שמונע ממני לעבור ללינוקס, או לנסות להתקין האקינטוש למי יש כוח לשבור את הראש על בעיות של תאימות במערכת שאמורים לעבוד עליה יום-יום? איזה משתמש ממוצע, או אפילו מישהו שמסתדר עם מחשבים, ירצה להתחיל לחפש דרייברים לחומרה הספציפית שלו? וזה מה שגוגל יוכלו לספק - ותוכיח העובדה שהם משתפים פעולה עם חברות חומרה. גוגל לא תאיים על מייקרוסופט, כמו שהדפדפן שלהם לא מאיים על אקספלורר אבל היא תוכל לנגוס שעות שימוש. אני מתאר לעצמי, שאף מחשב לא יימכר רק עם הכרום os, אלא יחד עם מערכת ווינדוז, למשל. ואז אם ארצה לגלוש קצת באתרי חדשות, באימייל, ואולי לקרוא חומר לימודים - אפתח את הכרום os, והוא יעלה ויעבוד מהר - בדיוק כמו הדפדפן כרום. גוגל ירוויחו מידע על מה שאני עושה, יחד עם שימוש בשירותים שלהם, וגלישה באינטרנט - ואני ארוויח מהירות עבודה בכל מה שנוגע לתוכנות כבדות יותר, כמו פוטושופ - תמיד תהיה אלטרנטיבה לעבור לווינדוז - וזה אינטרס של גוגל לשמור על קלות ההחלפה באותו מחשב בין שתי המערכות