"הסייבר הוא כמו הצד האפל של הירח"

"מיליוני אנשים בעולם מתעסקים באיך מפתחים מערכות שעושות את החיים יותר יעילים, אבל יש כאלה שמנסים להרוס להם", אמר פרופ' יצחק בן ישראל לרגל צאת הספר שלו ושל ליאור טבנסקי, Cybersecurity in Israel

פרופ' יצחק בן ישראל, ראש המרכז הרב תחומי לחקר הסייבר באוניברסיטת תל אביב. צילום: פלי הנמר

מהם השלבים שהובילו לתפיסת הסייבר במדינת ישראל כפי שהיא כיום?
"הכול התחיל בשירותי המודיעין, משום שתפקידם לאסוף מידע, ולפני 30 שנים, המחשבים הפכו להיות האמצעי העיקרי שדרכו עושים זאת. הם ראו לעצמם צורך לחדור למחשבים כדי לעשות את תפקידם.

אלא שעם סייבר אפשר לעשות הרבה יותר מאשר פריצה למחשבים כדי לגנוב או לשנות מידע. בשלב מסוים הגיעו להכרה שפריצה למחשבים יכולה להביא גם לנזק פיזי. החיים שלנו מלאים מערכות חיוניות שנדרשות לבקרה, וחדירה למחשב מאפשרת לשבש את פעולת הבקרה ולפגוע. אי שם בסוף שנות ה-90 – תחילת שנות ה-2000 הבינו שהפגיעה הפיזית היא הפוטנציאל הגדול של איום הסייבר, ולכן אפשר להשתמש בו כנשק.

בשנים האלה גילו שיש בעיה בתשתיות הקריטיות של ישראל – כולן ממוחשבות וצריך משהו שיגן עליהן. ב-2002 הוחלט להקים את הרשות לאבטחת מידע בשב"כ והיא קיבלה מנדט להגן על התשתיות האזרחיות הקריטיות. הכנתי אז, כראש מפא"ת, רשימה של 36 תשתיות קריטיות. השב"כ מחק חלק מהן, בטענה שהן לא באמת קריטיות, ובחלקן, בעיקר הבנקים, התנגדו שהוא יגן עליהן, כי אם ייוודע בעולם שיש לשירות הביטחון גישה למחשבים שלהן, אף אחד לא יעשה איתם עסקים.

ב-2010 הגענו למסקנה שלהגן על המחשב זה לא מספיק. יש שרשרת שלמה של קשרים וספקים. לכן, הקמנו את המיזם הקיברנטי, שראש הממשלה מינה אותי לעמוד בראשו. הבנו שהאיומים משתנים כל כך מהר ולכן צריך להקים מערכת שמגיבה להם, שצריך מישהו שינהל ויפקח ברמה הכי כוללנית שיש ושזה חייב להיות במשרד ראש הממשלה. כך הוקם מטה הסייבר הלאומי. הוא המפקח, המניע שבלעדיו זה לא יעבוד".

מה התחזית לעתיד?
"בשנתיים-שלוש האחרונות עברנו שינויים. כיום אנחנו רואים את אבטחת הסייבר אחרת. בעתיד, כל המכשירים יהיו מחוברים זה לזה ו-'ידברו' זה עם זה ללא התערבות אנושית. אלא שכל זה לא יתממש אם לא תהיה רמה מינימלית של אבטחת סייבר. אם כל 'פישר' יוכל להיכנס ולסגור את הטורבינה של חברת החשמל באזור שלו, יהיה נזק רב. הטורבינה מבוקרת על ידי אותו צ'יפ של אותה חברה גרמנית שעושה בקרה על הצנטריפוגות באיראן. חיבור כזה יהיה נורא".

איך היית מגדיר את הסייבר?
"הסייבר הוא כמו הצד האפל של הירח. מיליוני אנשים בעולם מתעסקים באיך עושים את המחשבים יותר מהירים ובכיצד מפתחים מערכות שעושות את החיים יותר יעילים, אבל יש כאלה שמנסים להרוס להם. הבטיחות של המכוניות ללא נהג תעלה על זו של המכוניות של היום, בתנאי שלא יהיה רשע שינצל את התלות במחשבים ובתקשורת. איננו יכולים לסמוך על המזל. צריכים להבטיח רמה כזו של הגנה שאירועים כאלה או שלא יקרו או שיהיו מאוד נדירים. לדאוג לכך שהצד האפל של המחשב לא ימומש".

מהו המרכז האינטרדיסציפלינרי לחקר הסייבר, שאתה עומד בראשו?
"בקצרה אומר שזהו מרכז שמראה שסייבר זה לא רק אבטחת מידע, אלא הרבה יותר מזה. זהו מרכז אקדמי שעוסק בכל התחומים סביב הסייבר".

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים