קפיצת המדרגה של מיקרוסופט
Windows 10 משלבת ישן עם חדש ומעידה על המגמה של הענקית מרדמונד: לחזור להיות חברה שהציבור אוהב את המוצרים שלה
ההשקה של Windows 10 מסמלת עבור מיקרוסופט (Microsoft) את השיא של השינוי שהחברה עוברת מאז מונה סאטיה נאדלה למנכ"ל. מיקרוסופט רוצה לחזור להיות חברה שהיא קודם כל ובראש ובראשונה חברת תוכנה – אבל זריזה, מגיבה במהירות ולכל הפלטפורמות.
אולם, יותר מכל, היא רוצה להיות חברה שהציבור אוהב להשתמש במוצרים שלה. הדבר בא לידי ביטוי באופן מובהק בתוכנית ה-Windows Insider שמלווה את ההשקה של Windows 10 – מיקרוסופט קיבלה מיליוני פיסות משוב מהמשתמשים שהורידו את גרסת הסקירה ושימשו כבוחני בטא. המשובים האלה כללו לא רק התראות על שגיאות ותקלות, אלא גם רעיונות שונים ומגוונים. האנשים שהיו אחראים לכך במיקרוסופט הקשיבו היטב, ולא מעט תכונות ומאפיינים בגרסה החדשה של מערכת ההפעלה הם תוצאה של רעיונות שעלו בתוכנית הזו. לפעמים מדובר בדברים ממש קטנים, כמו המיקום של כפתור הכיבוי בתפריט של כפתור ה-"התחל", אבל לפעמים מדובר בדברים מהותיים הרבה יותר.
שינוי מהותי נוסף בא לידי ביטוי בצורת ההשקה של מערכת ההפעלה: אין אירוע מרכזי ואין התכנסות מיוחדת. למעשה, אין "השקה" של ממש. הסיבה היא שכעת מאמצים במיקרוסופט את שיטת התוכנה כשירות – לא בהיבט של תשלום לפי שימוש, אלא בהיבט של העדכונים. Windows 10 היא ככל הנראה הגרסה העיקרית האחרונה שתישא מספר. בהמשך תהפוך מערכת ההפעלה ל-"סתם" Windows, והיא כל הזמן תתעדכן ברקע, ולא בתאריכים ספציפיים. מי שיתקין אותה אמור להיות מעודכן מאותו רגע והלאה, כולל עדכונים באפליקציות שמגיעות עם מערכת ההפעלה.
ההחלטה של החברה להעניק את Windows 10 בחינם לכל מי שברשותו עותק חוקי של גרסאות 7 או 8.1 היא עוד צעד שמטרתו לבנות אמון מול המשתמשים. ברדמונד אמנם לא יודו בכך, אבל Windows 8, עם ממשק האריחים שלו וההיעלמות של כפתור ה-"התחל", לא היה סיפור הצלחה של ממש, והם יודעים שהם לא יכולים להרשות לעצמם עוד סיבוב כזה עם מערכת הפעלה. ייתכן שזו הסיבה שלא תהיה Windows 11, לפחות ככל שזה נראה כעת. הם גם יודעים שהכסף העיקרי בא מהארגונים ולא מהצרכנים ובחשבון פשוט, לא בטוח שהמהלך יגרום ליותר מדי נזק להכנסות, אם בכלל.
מה עם המובייל?
Windows 10 היא מערכת הפעלה שמשלבת ישן עם חדש, כשהדברים החדשים משתלבים בסביבת שולחן העבודה היטב. בולט במיוחד הוויתור על ממשק האריחים במחשבים שולחניים וב-PC ללא מסך מגע, בהם עיקר השימוש הוא במקלדת ועכבר. למעשה, הוא מופיע שוב במצב טאבלט עם מסך המגע שלו, כשהאפליקציות מורצות על מסך מלא, אבל אז בכל מקרה יש לשימוש באצבעות עדיפות על פני שימוש בעכבר.
אם יש איזו נקודה שמיקרוסופט קצת פספסה בה היא העובדה שהיא לא השיקה במקביל את גרסת המובייל של מערכת ההפעלה החדשה. חלקה בשוק מערכות ההפעלה לטלפונים עומד כיום על כ-3% בלבד. זאת הייתה הזדמנות בשבילה לנסות להראות שהיא מתכוונת ברצינות להילחם על השוק הזה. במקום זאת, היא נראית שוב כאחת שמתרכזת במערכות הפעלה למחשבים בלבד, קצת בטאבלטים, ובטלפונים רק כבדרך אגב. Windows Mobile 10 אמנם נמצאת בשלבי בטא שמוגדרים כסופיים, אבל מיקרוסופט לא מתחייבת מתי היא תושק בפועל. שוק ה-PC עומד עדיין על 200 מיליארד דולר, פחות או יותר, ואם לוקחים בחשבון את המחשבים ה-"ישנים", שנמצאים בשוק שנתיים ושלוש, מדובר בכמות גדולה מאוד, אבל העולם הולך לכיוון המובייל וזה לא יעזור לאף אחד, גם לא למיקרוסופט.
בימים הקרובים יכססו ציפורניים במטה החברה בציפייה לביקורות הראשונות על הגרסה הסופית של Windows 10, במיוחד של הבלוגרים והכתבים הטכניים הבולטים בארצות הברית. כמו כן, ברדמונד מחכים לדיווחים הראשונים על תקלות שוודאי יהיו. השאלה היא מה יהיה חזק יותר. כך או כך, נראה ש-Windows 10 היא אמנם קפיצת מדרגה ושילוב נכון של חדש עם ישן. איך היא תתפקד בפועל? את זה רק הזמן יגיד.
תגובות
(0)