לעבוד חכם ולשרוד

שוק ה-SMB הופך להיות רלבנטי אפילו יותר בימי מיתון ● כיצד להפוך את המיתון להזדמנות עסקית עבור מגזר זה, ומהי תרומת ה-IT להישרדות העסקים? ● כך נצא מחוזקים אחרי המשבר

המיתון עליו הכריז רשמית שלשום (א') בנק ישראל, יפגע ללא ספק במגזר העסקי, לא פחות מאשר בתעשיה. בישראל, "המגזר העסקי", הוא שם קוד לעסקים קטנים ובינוניים, רובם של העסקים בישראל. דבריו החריפים של עו"ד אוריאל לין, נשיא איגוד לשכות המסחר, נגד הממשלה במדיניותה כלפי עסקים קטנים ובינוניים, לא נולדו עם המיתון. הם קיימים מאז קום המדינה.

המאבק על פתיחת המכרזים לעסקים קטנים ובינוניים קיים גם בתחום המיחשוב וה-IT. לכאורה, כל המכרזים פתוחים לכולם, ותנאי הסף קשורים לנושאים טכנולוגיים. אבל זה רק לכאורה: לא מעט מכרזים עדיין חסומים בפני מגזר ה-SMB, לא רק בגלל תנאי סף, אלא בגלל העובדה שרבים מהארגונים המשתייכים למגזר, לא יודעים כיצד לגשת למכרזים. סיבה נוספת, עיקרית, היא שהם משוכנעים שאין להם סיכוי לזכות במכרז.

הממשלה, מצידה, לא ממש יוצאת מגדרה לעודד את העסקים הקטנים והבינוניים ללכת למכרזים ממשלתיים, ובעקיפין מטילה על עצמה מעמסה וגורמת נזק. אותם עסקים לא מצליחים לשרוד, הם מפטרים עובדים, משלמים פחות מסים, ובכך מתרחב הנזק הכלכלי הכולל.

אולם רק הגברת הרכש מטעם הממשלה, או רק פתיחת מכרזים, לא יפתרו את הבעיה. מגזר ה-SMB, יותר מכל מגזר אחר במשק, יוכל לשרוד את המיתון רק אם יידע לנהל את עצמו בצורה חכמה ויעילה. זאת, על ידי השקעות נבונות במיחשוב ובכלים שיסייעו לו לנהל את העסק טוב יותר. זו אחת הסיבות, שדווקא בימי המיתון, שוק ה-SMB עובר למרכז הבמה. עסקים שיודעים לכלכל את צעדיהם בהתאם, מצליחים טוב יותר בתחרות מול הענקים. עסקים שמשקיעים בתבונה במערכות מידע, מצליחים להוריד עלויות מהר יותר, בשל כמה סיבות: בגלל הגמישות הניהולית שקיימת אצלם, העדר דרגי ניהול מיותרים, קבלת החלטות מהירה כי ה-CEO הוא לעיתים ה-CIO של הארגון. לארגונים רבים במגזר זה אין בכלל מחלקות IT והן שוכרות שירותים במיקור חוץ. במקרים כאלו, האתגר הניהולי הוא לא פחות מורכב.

הכנס השנתי SME שיפתח מחר (ד') במרכז הכנסים אווניו בקרית שדה התעופה, יעסוק בנושאים שנועדו לתת למנהלים במגזר זה טיפים, כיצד לשרוד את הימים הקשים הבאים עלינו. אין מתאים יותר לפתוח את הכנס מאשר רז הייפרמן, מנמ"ר IDI – ביטוח ישיר. הייפרמן ידבר בכנס מנקודת המבט של מנמ"ר חברה, שכל תכליתה הוא טכנולוגיה. חברה המאפשרת להציע שירותי ביטוח לצרכנים על סמך כלים טכנולוגיים חכמים. חברה שבלעדיה אין תקומה לארגון. כך הוא הדבר לגבי כל המגזר הפיננסי, כמו גם מגזרים אחרים דומים לו. בהרצאתו ידבר הייפרמן, בין היתר, על דרכים להתמודדות עם המשבר, שיכולות לנוע החל מהשיטה הקלה של "שב ואל תעשה", ועד להפיכת המיתון להזדמנות עסקית. זו תקרה אם ייעשה תיעדוף נכון של השקעות, תוך בחירת כלי ה-IT הנכונים למימוש האסטרטגיה הארגונית. והכל, תוך קיצוץ העלויות, "לעשות יותר בפחות", העדפת מיקור חוץ ואוטומציה של תהליכים שחוסכת כוח אדם. הייפרמן יאמר בין היתר, כי גם במדיניות הקיצוץ צריך להיזהר: אין לפגוע בכלים שמשפרים את השירות ללקוח – זהו קיצוץ שעלול להיות טעות חמורה.

גם לגוגל יש מה לומר לארגונים הקטנים והבינוניים, בהיבטי חיסכון בעלויות תפעול. חיפוש חכם, כמו גם פלטפורמות פרסום גוגליות, עשויים לסייע לעסקים רבים לעבור את הסערה בשלום. רויטל ויצמן, מנהלת אגף בכירה למערכות מידע בנציבות שירות המדינה, תציג לקהל את כל המושגים והניואנסים הקטנים של עולם המכרזים. זהו עולם מורכב ומסובך, והיא תחשוף כיצד הוא עובד, ותודיע כי הממשלה משוועת לרעיונות של חברות קטנות ו-"ממזריות". יש לקוות שוויצמן גם מוודאת שהעובדים שלה אכן מיישמים את המדיניות של עידוד עסקים קטנים ובינוניים, ולא נתקלים באותם בעיות עליהם מתריע אוריאל לין בידיעה הראשית של מהדורה זו.

שוק ה-SMB הופך להיות רלבנטי בימי מיתון. סביר להניח שגם החברות הספקיות יעשו מעתה מאמצים רבים לפנות לשוק זה, להציע לו פתרונות מתאימים, ואולי אף ייחודיים, ולקוות שהמשבר החמור יותיר את מרבית העסקים על תילם ויוציא אותם מחוזקים אחרי המשבר.

תגובות

(0)

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, דיבה, וסגנון החורג מהטעם הטוב

אירועים קרובים