ממשל זמין החל בפרויקט ממשל פתוח בעלות של שלושה מיליון שקלים
מטרתו של הפרויקט, Gov Share, היא להוות אמצעי לחשיפה לציבור של עבודת הממשלה, ושיתופו בחומרים, נתונים ומידע שבעבר לא נחשפו, ותהיה כרויה לדעות הגולשים ● כרמלה אבנר, הממונה על התיקשוב הממשלתי, אמרה ש-"מעבר להיבטים הטכנולוגיים שלו, הפרויקט מהווה שינוי תרבותי" ● לדבריה, "הכוח אינו בידע אלא בשיתוף הידע עם האזרחים ומשרדי הממשלה ערוכים לשינוי התפיסתי הזה"
ממשל זמין שבמטה התיקשוב הממשלתי החל בימים אלה בפרויקט ממשל פתוח, Gov Share, למימוש השקיפות השלטונית – כך נודע לאנשים ומחשבים. עדיין לא ברור האם הפרויקט יסתיים השנה או ב-2014 והדבר תלוי בעומק הקיצוצים התקציביים המתוכננים. היקפו לא נמסר לפרסום, אולם לאנשים ומחשבים נודע שהוא עומד על יותר משלושה מיליון שקלים.
מטרתו של פרויקט Gov Share היא להוות אמצעי לשמירה על הדמוקרטיה על ידי חשיפה לציבור של עבודת הממשלה, מנגנוני העבודה, הכספים הנכנסים והיוצאים, החוקים ודרך החקיקה, התקנות וההחלטות. הממשלה תחשוף באמצעותו לציבור חומרים, נתונים ומידע שבעבר לא נחשפו, ותהיה כרויה לדעות הגולשים.
על פי תפיסת אנשי ממשל זמין, בראשותו של אופיר בן אבי, המידע הוא משאב ציבורי ולאזרחים יש זכות גישה חופשית אליו. על פי חזון הפרויקט, על הממשלה מוטלת החובה להנגיש את המידע לציבור, כדי שזה יוכל לעיין, להשתמש ולהשביח אותו. כך היא תוכל לעשות שימוש מושכל בחוכמת ההמונים ולתרום לתהליכי קבלת ההחלטות, לשפר את ביצוע מדיניות הממשלה ולחזק את אמון הציבור במערכות הממשל.
כבר כיום פועל במסגרת ממשל זמין אתר "קשרי ממשל", המאפשר לציבור למצוא תזכירי חוקים שהוכנו במשרדי הממשלה ולהגיש הערות שיישקלו במהלך ניסוח טיוטות חוק ויובאו לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה.
כך, לדוגמה, הוקם בתקופת המחאה החברתית אתר "הידברות", שנועד להוות כלי ליצירת דיאלוג בין ועדת טרכטנברג לציבור. במסגרת האתר הועברו דיוני הוועדה בשידור ישיר והגולשים הציעו באמצעותו כ-3,500 רעיונות ופרסמו כ-1,500 תגובות לשידורים ולתכנים באתר.
פלטפורמת Gov Share תהווה חבילת יישומים עבור משרדי הממשלה, שכוללת תשתית המאפשרת הקמת אתרים ממשלתיים התואמים לסטנדרטים המחייבים וכלי מעטפת נוספים שדרושים לניהול פעילות האינטרנט של כל אחד ממשרדים. החבילה תכלול תשתית רוחבית להקמה קלה של אתרי שיתוף דוגמת אתר שיתוף הציבור, אתר הידברות וכן פורומים, בלוגים וקהילות ידע, ותאפשר הקמה של שולחנות עגולים וסביבת קהילות שיתנו למשרדים הממשלתיים את הכלים להשתלב בעולם הווירטואלי במדיומים השונים.
הפרויקט הוא תולדה של פנייה של נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, לראש הממשלה, בנימין נתניהו, בספטמבר 2011. הנשיא האמריקני קרא לישראל להצטרף ליוזמת ממשל פתוח העולמית, OGP (ר"ת Open Government Partnership). העקרונות המנחים את הפרויקט הם שקיפות, דיווחיות, שיתוף הציבור ואחריויות, כאשר כל אלה עטופים בחדשנות טכנולוגית.
לדברי כרמלה אבנר, הממונה על התיקשוב הממשלתי, "יש לממשלה מסדי נתונים רבים והם של האזרחים. מעבר להיבטים הטכנולוגיים שלו, הפרויקט מהווה שינוי תרבותי. הכוח אינו בידע אלא בשיתוף הידע עם האזרחים. משרדי הממשלה ערוכים לשינוי התפיסתי הזה".
תגובות
(0)